AJB DOC | Al-Shifa i zakopani zločin: Potresna svjedočanstva preživjelih

0
Radiosarajevo.ba
AJB DOC | Al-Shifa i zakopani zločin: Potresna svjedočanstva preživjelih
Screenshot / "Bolnica Al-Shifa: Zločin koji su pokušali zakopati"

Na sedmom AJB DOC Film Festivalu, u utorak, 17. septembra u Sarajevu, prikazan je dokumentarni film Al-Shifa: Zločin koji su pokušali zakopati, koji otkriva svjedočanstva o masakru u bolnici Al-Shifa nakon vojne operacije izraelske vojske koja je opravdana riječima da se teroristi Hamasa kriju upravo u bolnici.

Prošlo je 159 dana od terorističkog napada na Izrael do ponedjeljka, 18. marta 2024. godine, kada su izraelske odbrambene snage objavile početak "precizne vojne operacije u regiji Al-Shifa bolnice da bi suzbili aktivnosti Hamasa".

Daniel Hagari, zapovjednik IDF-a, uoči operacije izjavljuje: "Hamas puca iz soba bolnice Al-Shifa i odjeljenja za majčinstvo, te baca eksplozivne uređaje iz odjeljenja Shifae. Teroristi koji se kriju oko bolnice ispalili su minobacače na naše snage, uzrokujući veliku štetu bolničkim zgradama. Ponavljam: Hamas puca na minobacače u bolnici Shifa.

Hamas uništava bolnicu Shifa. Hamas je oteo bolnicu Shifa i sakrio se iza bolesnih i povrijeđenih, ratujući iz bolnice Shifa. IDF djeluje s preciznošću i djeluje s pažnjom prema pacijentima i medicinskom osoblju unutar bolnice.

To radimo jer razlikujemo teroriste Hamasa i civile koje kriju iza.

AJB DOC: Tantura i generacijsko pitanje masakra koje nikada nije postavljeno

AJB DOC: Tantura i generacijsko pitanje masakra koje nikada nije postavljeno

To radimo jer je naš rat protiv Hamasa, a ne protiv naroda Gaze.

A naše akcije to dokazuju. Od početka ove operacije protiv Hamasa u bolnici Shifa, IDF je pomagao bolesnima i ranjenim i pomogao je da se mnogi od njih izvuku sa štete. Donijeli smo desetine medicinskih proizvoda preko 10 hiljada jedinica lijekova, stotine medicinskih potrepština; kao i hrana, voda i druga oprema u bolnicu Shifa."

U Sarajevu je, 183 dana nakon vojne operacije u bolnici Al-Shifa, u sklopu AJB Docs filmskog programa prikazan dokumentarac Al-Shifa: Zakopani zločini, koje je ekipa Al Jazeera 360 snimila nakon vojne operacije.

Potresna svjedočenja medicinskih sestara i zdravstvenih radnika, koji su preživjeli četrnaest dana opsade, otkrivaju pravo lice vojnog sukoba u pojasu Gaze.

AJB DOC | Kritika Mirze Skenderagića: Pogledati mržnji u oči

AJB DOC | Kritika Mirze Skenderagića: Pogledati mržnji u oči

Kako se navodi u jednom od svjedočanstava "Nakon što smo ih pokopali u zajedničku grobnicu, počeli smo da se molimo. Vojska se počela smijati pucajući po njihovim nogama. Rekli su da nemamo izbora, da ih zakopamo i vratimo se na svoj odjel".

Nakon što su se vratili u bolnicu, izraelski tenk je prešao preko svih tijela i iskopao ih ponovo, skrnaveći grobove. Kada su ih iskopali, nisu zahtjevali da se prisutni iz Al-Shifa bolnice maknu.

Htjeli su da gledaju skrnavljenje tijela njihovih radnih kolega, bolesnika i civila.

Kosti su se pretvorile u prah.

AJB DOC | Kritika Mirze Skenderagića: O otimanju zemlje, o otimanju suza

AJB DOC | Kritika Mirze Skenderagića: O otimanju zemlje, o otimanju suza

Al-Wiladah ulica blizu bolnice taj dan postaje put golgote koji preživjeli masakra u Al-Shifa bolnici prelaze u strahu od ponovne brutalnosti vojske koja nije poštedila niti tinejdžera koji je koračao pored. Tenk je skrenuo i zgazio ga.

"Nismo znali kuda idemo. Moja djeca su bila u drugom gradu, ja sam bio u okrugu bolnice Al-Shifa. Išao sam Al-Wiladah ulicom do raskrsnice Abbas. Ostao sam tu sa ljudima. Destrukcija oko bolnice je bila mnogo veća nego uništenje same bolnice."

Screenshot: "Bolnica Al-Shifa: Zločin koji su pokušali zakopati"

A, 20. maja 2024. godine, tužitelji Internacionalnog suda pravce (International Court Justice, engleski) podižu optužnicu protiv Hamasovih i izraelskih zvaničnika među kojima je i ime Benjamina Netanyaha čija brutalna vojna politika, uzrokovana pohlepnosti da ostane na vlasti, dovodi izraelsko društvo u sve očitiji unutrašnji konflikt. 

Pretpostavlja se da je u trenutku vojne operacije u Al-Shifa bolnici bilo više od 7.000 ljudi koji su tu našli utočište nakon progona od strane izraelske vojske koja je svoje vojne operacije počela u gradovima pojasa Gaze.

Nakon povlačenja izraelske vojske iz područja bolnice, otkrivene su masovne grobnice sa spaljenim ljudskim ostacima.

Screenshot: "Bolnica Al-Shifa: Zločin koji su pokušali zakopati"

Do danas, u pojasu Gaze, stradalo je više od 40.000 Palestinaca, uključujući i djecu.

Osim smrti, Gaza se suočava sa stalnim nestašicama hrane, vode i lijekova, a infrastruktura već odavno ne postoji.

Ukoliko ikada dođe do pravičnog suđenja u slučaju zločina nad palestincima, dokumentarni film Al-Shifa: Zakopani zločin” može služiti kao dokaz svima koji, u moru propaganda, traže istinite činjenice i svjedočanstva.

Snimak pogledajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije