AJB DOC: Prikazan film o naslijeđu Dejtonskog mirovnog sporazuma

0
Radiosarajevo.ba
AJB DOC: Prikazan film o naslijeđu Dejtonskog mirovnog sporazuma
Foto: AJB Doc / Prikazan film o naslijeđu Dejtonskog mirovnog sporazuma

Sala Cineplexxa bila je premala da primi sve one koji su željeli pogledati dokumentarni film Naslijeđe Daytona: BiH – krhki mir autora Pierrea-Oliviera Francoisa, koji je imao internacionalnu premijeru u okviru programa AJB Prikazuje 6. AJB DOC Film Festivala.

Nakon projekcije ovog dokumentarnog ostvarenja, koje nudi informativnu analizu aktuelne krize u Bosni i Hercegovini, koja obuhvata secesionistička iskušenja, široko rasprostranjenu korupciju i strana uplitanja, upriličena je diskusija s publikom.

Dajući glas ključnim političkim vođama i članovima građanskog društva, koji se zalažu za veću demokratiju, Francois se u ovom filmu bavi složenim naslijeđem Dejtonskog mirovnog sporazuma i daje detaljnu i alarmantnu procjenu trenutne geopolitičke situacije.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

"Bosna i Hercegovina je mala, podijeljena, krhka zemlja s tri konstitutivna naroda koja dokazuje koliko je teško rat dovesti do kraja, a još teže donijeti pravedan mir", kaže Francois.

Ovaj francuski novinar, koji je na početku svoje karijere pratio rat u Bosni i Hercegovini, priznaje da mu je bilo veoma teško shvatiti šta se tačno dešava. Situacija mu je bila jasnija nakon jednog BBC-jevog dokumentarnog filma, nakon čega je i sam počeo praviti priče o Bosni i Hercegovini.

Decenijama kasnije, ponudu Artea da napravi dokumentarni film o Bosni i Hercegovini vidio je kao priliku za analizu trenutne političke situacije i utjecaja  Dayton na nju 30 godine poslije.

Večeras počinje 6. AJB DOC: Vrhunski dokumentarni filmovi i bogat popratni program

Večeras počinje 6. AJB DOC: Vrhunski dokumentarni filmovi i bogat popratni program

Izvršni producent filma je Srđan Šarenac, a producent Christian Popp. Kooproducenti filma su Rachel Adoul, Al Jazeera Balkans i Al Jazeera Documentary Channel.

AJB DOC Film Festival traje do 12. septembra, a kompletan program i sve detalje o filmovima koji će biti prikazani potražite na zvaničnoj web-stranici Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije