6. Sarajevo Fest: Arijani Saračević Helać i Robertu Botteriju dodijeljene nagrade

2
Radiosarajevo.ba
6. Sarajevo Fest: Arijani Saračević Helać i Robertu Botteriju dodijeljene nagrade
Foto: Narodno pozorište Sarajevo / Arijana Saračević - Helać

U sklopu 6. Sarajevo Festa dodijeljene su nagrade za kritički diskurs iz oblasti novinarstva.
Naime, žiri u sastavu Ognjenka Finci, Haris Pašović i Dino Mustafić odlučio je jednoglasno
dodijeliti nagrade za kritički diskurs "Zdravko Grebo" novinarima Arijani Saračević Helać i Robertu Botteriju.

Nagrada "Zdravko Grebo" dodjeljuje se novinarki i autorici Arijani Saračević-Helać za višedecenijski doprinos televizijskom novinarstvu i dokumentarnom filmu, koja na svoj specifični način, kritički i hrabro, obrađuje političke teme iz naše bliske prošlosti. Arijana Saračević-Helać je rizikovala svoj život mnogo puta izvještavajući u ratu; poslije rata bila je na udaru mnogih o kojima je govorila kritički; napadali su je institucije i autoriteti; doživjela je osporavanja su je i opstrukcije, ali Arijana Saračević Helać nikada nije odustajala.

Nisu je zaustavile ni prijetnje, ni izbušene gume na automobilu, ni moć vladajućih režima.

Google počeo s brisanjem Gmail računa: Ako želite spasiti podatke, ovo trebate napraviti

Google počeo s brisanjem Gmail računa: Ako želite spasiti podatke, ovo trebate napraviti

Mišljenja smo da se Arijana Saračević Helać osobito ističe kao autorica koja je svojim radom pokazala kako javni medij televizije, zahvaljujući profesionalizmu i savjesti pojedinaca, može biti u službi najšire javnosti. Kao most prema istini, solidarnosti, empatiji, toleranciji i razumijevanja i u etnički podijeljenom društvu kakvo je bosanskohercegovačko. Doprinos Arijane Saračević Helać odbrani novinarstva kao javnog dobra u vremenima koja istraživačkom i kritičkom novinarstvu nisu naklonjena, je nemjerljiv. Njen autorski i novinarski opus na najbolji način štiti i čuva profesionalne standarde, visoko postavlja etičke vrijednosti novinarstva, čuva i promiče slobodu govora, odgovornost prema javnoj riječi i načela solidarnosti među novinarima.

Nagrada "Zdravko Grebo" dodjeljuje se i Robertu Botteriju, kreativnom uredniku nedeljnika Mladina iz Ljubljane. O Botteriju najbolje govori ono što je napisao njegov kolega novinar Grega Repovž "Demokratizacija bi se desila bez mnogo ljudi koji danas nose razne medalje,
ali bez radikalnog Roberta Botterija do nje ne bi došlo."

U Sarajevu svečano zatvoren 12. Juventafest: Podijeljene nagrade najistaknutijim glumcima

U Sarajevu svečano zatvoren 12. Juventafest: Podijeljene nagrade najistaknutijim glumcima

Robert Botteri je bio glavni i odgovorni urednik "Mladine" u vremenu kada se raspadala SFR Jugoslavija i kada se Slovenija transformisala u demokratsku državu. "Mladina" pod njegovim rukovodstvom je bila pokretač javnog mnijenja i uzor hrabrosti u borbi za demokratiju.

Zbog svog novinarskog rada bio je često meta različitih vlasti i to je dovodilo u opasnost i njegov život i život njegove porodice. Robert Botteri je postao je sinonim hrabrog, prodornog i kritičkog antirežimskog novinarstva. Žiri bez dileme smatra da ovu nagradu za kritički diskurs koja nosi veliko ime "Zdravko Grebo" - čija je akademska i javna borba za slobodu misli i izražavanja inspirisala generacije intelektualaca - pripada principijelnom i istrajnom novinaru Robertu Botteriju čije je ime predvodnik slobodnog, nezavisnog i kritičkog novinarstva u Sloveniji, ali i na području
cijele bivše Jugoslavije. Želimo istaći poseban odnos Roberta Botterija prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini koju je uvijek precizno i emotivno u svojim tekstovima, istupima, intervjuima činjenično označavao kao žrtvu "orkanskog fašizma iz 90-ih". Robert Botteri je ostao i danas sami špic pisane riječi i intelektualnog i ljudskog angažmana", stoji u obrazloženju žirija.

Napominjemo, da će u sklopu svečanog otvaranja 6. Sarajevo Festa biti izvedena sarajevska
premijera predstave "Kiselina" i forum "Borba novinarstva sa autoritarnim režimima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije