Predstavljen program: Šesti Sarajevo Fest 15. septembra otvara predstava 'Kiselina'

1
Radiosarajevo.ba/Fena
Predstavljen program: Šesti Sarajevo Fest 15. septembra otvara predstava 'Kiselina'
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Asja Krsmanović i Arijana Saračević-Helać

U prostorijama foajea Narodnog pozorišta Sarajevo, u ponedjeljak, 2. septembra, održana je press konferencija za najavu programa Sarajevo Fest.

Predstava "Kiselina" u režiji Nermina Hamzagića i dramaturgiji Asje Krsmanović, otvara program 6. Sarajevo Festa koji će biti održan od 15. do 22.septembra, ove godine pod motom "Sekularna".

Tim povodom je održana konferencija za medije na kojoj su umjetnički direktor Sarajevo Festa Haris Pašović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, dramaturginja Asja Krsmanović, kompozitor Dino Šukalo, predstavili bogat program Sarajevo Festa na kojem će se predstaviti eminentni umjetnici, novinari, intelektualci a koji propituju teme budućnosti, slobode govora.

Nakon mjeseci vrućina, veliki pljusak obradovao građane u bh. gradu

Nakon mjeseci vrućina, veliki pljusak obradovao građane u bh. gradu

Na ovogodišnjem programu naći će se predstave Beogradskog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, BNP Zenica, Narodnog pozorišta Sarajevo, Hartefakta Beograd, Kamernog teatara 55, te koprodukcijska predstava EAST WEST Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Grad Teatra Budva i Plesnog centra Tala iz Zagreba.

Pašović je kazao da Sarajevo Fest ove godine donosi devet predstava, a ljubitelji teatra će u Narodnom pozorištu imati priliku pogledati predstave: "Kiselina“ u režiji Nermina Hamzagića i dramaturgiji Asje Krsmanović, predstava "Tiho, tiše" Milice Radojčić i Ane Janković, "Švejk" po tekstu Jaroslava Hašeka u režiji Veljka Mićunovića, "Marlene Dietrich" Narodnog pozorišta Sarajevo, "Jedan je Muhammad Ali" Almira Imširevića i Dine Mustafića, "Svijet mogućnosti" Harisa Pašovića, te predstava "Mihael Kolhas" po tekstu Hajnriha fon Klajsta i Mihaela Kolhasa, a u režiji Borisa Liješevića.

Kultura na ulice 2024: Koncert 'Glumci pjevaju hitove' 4. septembra na Pozorišnom trgu Susan Sontag

Kultura na ulice 2024: Koncert 'Glumci pjevaju hitove' 4. septembra na Pozorišnom trgu Susan Sontag

Predstava "Kako sam naučila da vozim“ Hartefakt Beograd po tekstu Pola Vogela u režiji Tare Manić, bit će odigrana u stanu u ulici Titova 50, a predstava "Malograđanska svadba“ po tekstu Bertolta Brechta, u režiji Paollo Magellibiti, bit će odigrana u Kamernom teatru 55.

Također će biti održani i forumi i panel diskusije, a panelisti propituju različite teme, kao što je „Borba novinarstva sa autoritarnim režimima“, "Suočavanje sa budućnošću", "Sekularna država".

Domaćin Sarajevo Festa je Narodno pozorište Sarajevo, a direktor te institucije Dino Mustafić smatra da je Sarajevo Fest potreban našem prostoru, jer se pojavila "glad publike za nečim što je forma festivala u kojem se kroz razgovor sa autorima i nakon umjetničkih djela potaknu neke zanimljive i kontroverze teme u javnom i kulturnom prostoru".

"Umjetnost u naš javni prostor uvodi kritičko mišljenje i mislim da ovaj Festival sa tematskim odabirom predstava i te kako navodi na razmišljanje koje su to društveno-političke, ali i univerzalne teme koje u ovom momentu opterećuju ne samo našu javnost nego i globalno", kazao je Mustafić.

Sarajevo Fest će biti zatvoren koncertom "Songs of Liberation" na Trgu Susan Sontag, u produkciji East West Centra i u partnerstvu sa Festivalom Kultura na ulice!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije