50 godina ALU: Profesori Srednje škole primijenjenih umjetnosti izložili svoje likovne radove

0
V.A.Z.
50 godina ALU: Profesori Srednje škole primijenjenih umjetnosti izložili svoje likovne radove
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Anja Bogojević, Lejla BUšatlić i Elma Alić Šobot

Srednja škola primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Akademija likovnih umjetnosti su dvije institucije koje su imale ključnu ulogu u oblikovanju bosanskohercegovačke likovne scene.

Njihova sinergija i suradnja su neraskidivo utkane u današnji likovni život zemlje. Tim povodom, danas je u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu  otvorena izložba kojom se predstavljaju umjetnici - profesori Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Povod izložbi je ovogodišnji jubilej 50 godina Akademije likovnih umjetnosti, koji se kroz cijelu godinu obilježava nizom manifestacija. Na otvaranju se okupio veleki broj likovnih stvaralaca ali i učenici i studenti likovne umjetnosti. 

Biljka koju mnogi imaju kod kuće otrovna je za kućne ljubinmce: Prepoznajte simptome na vrijeme

Biljka koju mnogi imaju kod kuće otrovna je za kućne ljubinmce: Prepoznajte simptome na vrijeme

"Na izložbi su predstavljeni umjetnici koji su ujedno i profesori s ciljem odgajanja novih generacija umjentika. Ovo je najbolji način da se predstavimo našim učenicima, da vide šta njihovi profesori rade u svojim ateljeima", rekla je prilikom otvaranja Elma Alić Šobot, direktorica srednje umjetničke škole. 

Pluralistički karakter izložbene postavke obuhvata slikarska djela, grafičke listove, skulpture i fotografije čiji se kritički osvrt ogleda u problematizaciji negativnih aspekata društvenog konteksta, poput položaja žene u muškocentričnom društvu, nedostatku empatije prema marginaliziranim skupinama, ugrožene egzistencije, osjećaju otuđenosti, neuzvraćene ljubavi i boli. Učesnici izložbe su:

Alma Gavrić
Elma Alić – Šobot
Maja Matašin
Hamzalija Muhić
Mensur Porović
Mensud Kečo
Stijepo Gavrić
Danilo Kreso
Emina Lagumdžija
Lejla Ćehajić
Almedina Fehratović
Lejla Bešić – Cocozza
Boris Čistopoljski
Senad Patković
Milijana Lagumdžija

"Povezanost ove dvije institucije je višeznačna i slojevita, a svoju novu dimenziju dobila je i kroz afirmiranje izložbene aktivnosti s ciljem otvaranja prostora za organiziranje novih zajedničkih projekata i oblika suradnje. Postavka predstavlja uvid u samo jedan segment kreativnog procesa vezanog za ovu znakovitu obrazovnu instituciju unutar koje su kao učenici svoje kreativne potencijale razvijali i kao edukatori znanja prenosili brojni eminentni bosanskohercegovački umjetnici", istaknula je povodom otvaranja Lejla Bušatlić.

Izložba se može pogledati svaki radni dan u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti. 

Izložba profesora Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Izložba profesora Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije