Kultno mjesto u Sarajevu: Otvorena scena Obala dobija novi izgled, pogledajte kako teku radovi

2
D.S.
Kultno mjesto u Sarajevu: Otvorena scena Obala dobija novi izgled, pogledajte kako teku radovi
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Rekonstrukcija Otvorene scene Obala

Sarajevo je 1984. godine bilo centar sportskih i kulturnih dešavanja, a, u prilog tome govori i činjenica da je iste godine pri Akademiji scenskih umjetnosti formirana Otvorena scena Obala.

Alternativna pozorišna scena postala je prostor u kojem se odvija nastava, prezentuju studentski radovi sa ispita režije, glume i dramaturgije, te postavljaju profesionalne pozorišne produkcije i organizuju projekcije filmova.

Audicija, Tetovirano pozorište, Umri muški, Dame biraju... samo su neke od predstava koje su nastale na ovoj sceni.

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Nakon četiri decenije kultno mjesto u Sarajevu dobija novi izgled, a ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je Akademiju scenskih umjetnosti Sarajevo, gdje traju radovi na rekonstrukciji Otvorene scene Obala.

"Mislim da je ovo vrlo značajno i važno, nastavni proces je prebačen u neke druge prostore i omogućit će nam da imamo peto pozorište u Sarajevu", kazao je za portal Radiosarajevo.ba dekan Faruk Lončarević.

Zavirite u dinamični svijet: Dani otvorenih vrata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Zavirite u dinamični svijet: Dani otvorenih vrata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Za projekat rekonstrukcije Otvorene scene Obala iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 66.236 KM, a naš sagovornik otkrio nam je šta se trenutno dešava iza zatvorenih vrata.

"Scena se osavremenjuje nekim stvarima koje do sada nisu postojale. Kad smo maknuli izolaciju vidjeli smo da pola zidova uopće nema nego je to špera, unutar četiri decenije se improvizovalo tako da ćemo sada dozidati scenu, dakle, potpuno je zatvoriti, postaviti novi pod, najsavremeniju zvučnu i toplotnu izolaciju i novi sistem ventilacije zraka što je vrlo vrlo značajno. Sredit ćemo i protupožarne izlaze, sve ono što je dio sigurnosti koje traži 21. vijek tako da će scena biti savremena. Vjerujem da će u narednim decenijama biti naša laboratorija, pozorište, mjesto za koncerte i da će ponovo postati kultno mjesto. 80-ih su ljudi bili alternativni, ali danas publika osim dobrog sadržaja želi i dobre prostore", naglasio je naš sagovornik.

Rekonstrukcija Otvorene scene Obala
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Rekonstrukcija Otvorene scene Obala

Dekan Lončarević govorio je i o važnosti scene Obala u obrazovnom procesu.

"Obala je naša glavna laboratorija, tu postavljamo sve naše ispite - gluma, režija, dramaturgija, produkcija; to je naša učionica i scena koja je otvorena za javnost. Mi smo najveći proizvođači sadržaja u državi jer izlazimo i sa 20 do 30 premijera godišnje, cjelovečernjih predstava. Praktično bi se svaki dan nešto moglo igrati i to je njena centralna korist. Prisjetit ćemo se i da je Audicija bila ispit, ono što je nama ispit, drugim ljudima je zabava", pojasnio je dekan.

Na kraju razgovora prisjetili smo se nekih važnih predstava koje su odigrane na Otvorenoj sceni Obala.

"Naša scena je zapravo najuspješnija scena u bivšoj Jugoslaviji, između ostalog zbog predstava Tetovirano pozorište Mladena Materića s glumcem Harisom Burinom. To je prva predstava s prostora bivše Jugoslavije koja je učestvovala i odnijela nagradu na kultnom Edinburškom pozorišnom festivalu. Zatim, Kula babilonska, pa za vrijeme rata Richard III Srđana Vuletića, Umri muški... Jako puno predstava koje su na repertoarima sarajevskih pozorišta prvobitno su postavljene kod nas, a onda su prebačene na druge scene.

Najveći uspjeh je naravno Tetovirano pozorište, Obala Art Centar je formirana oko te predstave jer je njen producent bio Mirsad Purivatra. Otvorena scena Obala je prostor zabave - na primjer Audicija koja je bila ispit, a, s druge strane smo i prostor ozbiljnog eksperimentisanja i pozorišne umjetnosti. Vjerujemo da će nova renovirana scena privući publiku koja će vidjeti inspirativne stvari. Važno je napomenuti da je inicijalna ideja došla od Općine Centar pa smo uključili Sarajevo Film Festival i Univerzitet u Sarajevu. Mislim da ćemo podići nivo i standard obrazovanja zato što će laboratorija biti u mnogo boljim uslovima", zaključio je dekan Lončarević za portal Radiosarajevo.ba.

Na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo očekuju da bi radovi mogli biti završeni do ispitnih rokova, a dok čekate na novi izgled kultnog sarajevskog mjesta zavirite u fotogaleriju portala Radiosarajevo.ba.

Otvorena scena Obala

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU) je počela sa radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu. Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju (1989.), a u ratnoj 1994. godini, pokrenut je i Odsjek za dramaturgiju.

Bitan segment rada Akademije ostvaruje se na Otvorenoj sceni "OBALA", kultnom sarajevskom pozorištu, gdje se studenti predstavljaju svojim radovima, ali gdje i profesionalni glumci, reditelji i pisci svojim radom obogaćuju teatarski život Sarajeva i BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije