Objavljen prvi broj „Specta“, časopisa za kulturu i društvena pitanja

0
Radiosarajevo.ba
Objavljen prvi broj „Specta“, časopisa za kulturu i društvena pitanja
Foto: Privatni album / Alen Zečević, urednik časopisa Specto

Nakon višemjesečnih priprema ovih dana iz štampe je izašao prvi broj časopisa za kulturu i društvena pitanja, „Specto“, čiji je izdavač „Fondacija Spektrum”.

Glavni i odgovorni urednik časopisa je mr. Alen Zečević, historičar i autorbrojnih naučnih radova objavljenih u stručnim časopisima u regiji, novinama i drugim publikacijama, te saradnik portal Radiosarajevo.ba.

Etablirani stručnjaci

Redakciju časopisa, također, čine Sonja Biserko, predsjendica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, prof. dr. Dževad Drino, prof. dr. Šerbo Rastoder, dr. Abdel Alibegović, dr. Ramiza Smajić, dr. Vlatka Dugački, prof. dr. Suada A. Džogović, dr. Emir Demir i dr. Nadija Rebronja.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Već prvi broj časopisa čitateljima nudi obilje zanimljivih tema.

“Rukovodeći se mišlju da je znanje vakuf i da kao takvo, naročito danas kada je interesovanje za štampanom knjigom gotovo svedeno na društveni minimum, postaje nasušna ljudska potreba, odlučili smo akademskoj zajednici ponuditi naučni časopis koji za cilj ima okupljanje etabliranih stručnjaka i afirmaciju dolazećih generacija mladih istraživača koji, kao budući sudionici i kreatori društvene realnosti, to tek trebaju postati”, kazao je Zečević.

Tako koncipiran Časopis „Specto“, dodaje Zečević, nema za cilj postati svrha samome sebi, nego prostor za istraživače koji svoj rad temelje na egzaktnoj, ideoloških i drugih dnevnopolitičkih tendencija oslobođenoj naučnoj misli.

“Njegovu redakciju predstavljaju kolege i vrsni naučnici međunarodnog renomea, kojima se zahvaljujemo na iskazanoj podršci i senzibilitetu prema ovom naučnom projektu. Časopis će javnosti biti predstavljen uskoro, na promociji u Sarajevu čije su pripreme u toku. Nadamo se da će, počevši od prvog broja koji je donio sedamnaest vrijednih i tematski raznovrsnih radova, časopis „Specto“ u budućnosti biti prepoznat po svom kvalitetu i društvenom doprinosu”, konstatira urednik Zečević.

Prilika za mlade

Dr. Emir Demir, osnivač „Fondacije Spektrum“, ističe da časopis „Specto“ za kulturu i društvena pitanja predstavlja novi doprinos afirmaciji naučne i istraživačke misli u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Fondacija za podršku naučnoistraživačkom radu i obrazovanju „Specto“ iz Sarajeva kao osnivač časopisa odlučila ga je pokrenuti u cilju davanja prilike mladim i perspektivnim naučnicima i istraživačima da na olakšan način, bez birokratskih procedura i bez potrebe da čekaju pred vratima često monopoliziranih naučnih glasila, dođu do izražaja i objave svoje kvalitetne naučne radove”, naveo je Demir.

Časopis Specto
Foto: Privatni album: Časopis Specto

O kvalitetu časopisa, kako ističe, najbolje govori sam sastav redakcije, potom izuzetna predanost i zagalanje mr. Alena Zečevića da okupi najbolje stručnjake, odnosno napravi selekciju najkvalitetnijih naučnih radova na teme koje ovaj časopis i tretira.

“I sve ovo rečeno ne bi imalo poseban značaj da vrijedni istraživači nisu u prvom njegovom broju predstavili javnosti svojih najboljih sedamnaest radova, sa posebnim akcentom na izvorne, potom pregledne radove, kao i nekoliko vrijednih prikaza. I pored svega, svjesni da uvijek možemo bolje i kvalitetnije od već postignutog, Fondacija će u tijesnoj saradnji sa Uredništvom i Redakcijom časopisa „Specto“ nastaviti podržavati ovaj respektabilni naučni projekat”, zaključuje Demir.

Časopis štampa „Dobra knjiga“ iz Sarajeva. Svi radovi biti će objavljeni u digitalnoj formi na zvaničnoj stranici „Fondacije Spectrum“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije