Zoran Milišić otvorio izložbu: Moja ljubav prema fotografiji nastala je u Sarajevu

0
D. S.
Zoran Milišić otvorio izložbu: Moja ljubav prema fotografiji nastala je u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Izložba fotografija "Journey to Infinity"

Izložba fotografija, kao i predstavljanje istoimene knjige fotografija pod nazivom Journey to Infinity, odiseje kroz Nepal, Tibet i Himalaje autora Zorana Milišića, upriličena je večeras, 15. maja u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Fotografije su nastale tokom putovanja kroz Tibet, Himalaje i Nepal 2019. i 2023. godine.

"Riječ je o životnom putovanju, jednoj vrsti hodočašća u kojem sam u principu tragao za pitanjima suštine i postojanja samog čovjeka i onoga što definiše nas kao ljudska bića.

Ruke i šape ujedinjeno: U Sarajevu protest zbog ubistva psa Mede, traži se izmjena krivičnog zakona

Ruke i šape ujedinjeno: U Sarajevu protest zbog ubistva psa Mede, traži se izmjena krivičnog zakona

Taj predio koji se smatra za najsvetijim dijelom ove planete je jedna izuzetna odiseja. Kompletan taj krajolik i energija je uticala na moje unutrašnje transformacije", rekao je Milišić za portal Radiosarajevo.ba.

O porukama koje šalju fotografije autor je kazao:

'Journey to Infinity' u Muzeju književnosti: Zoran Milišić nas vodi kroz Nepal, Tibet i Himalaje

'Journey to Infinity' u Muzeju književnosti: Zoran Milišić nas vodi kroz Nepal, Tibet i Himalaje

"Izložba je koncipirana tako da gledaoc stvori jednu vrstu interakcije sa portretima i krajolicima, kao i u obratnom smislu - da ti ljudi i subjekti izvrše jednu vrstu interakcije sa gledaocem da bi se nešto pokrenulo i potaknulo u njemu.

Moje fotografije ne treba da zadovolje vizualni dio, fotografija je fotografija, ali ono što je jako bitno je refleksija sadašnjeg trenutka koji je multidimenzionalan u dvodimenzionalnu fotografiju. One su na neki način ispunjene energijom koja može potaknuti na unutrašnje razmišljanje", objasnio je naš sagovornik.

Izloženo je 55 fotografija u velikim formatima u raznim dimenzijama, a sama knjiga sadrži otprilike 135 fotografija i tekst koji ih prati.Nakon Sarajeva izložba ide u Amsterdam, a na kraju ću biti otvorena i u Australiji.

Izložba fotografija
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Izložba fotografija "Journey to Infinity"

"Imao sam unutrašnju potrebu da promociju knjige i cijelu turneju sa izložbom počnem u gradu u kojem sam rođen. Moja ljubav prema fotografiji nastala je u Sarajevu", zaključio je Milišić za portal Radiosarajevo.ba.

Zoran Milišić rođen je u Sarajevu. Godine 1993. migrirao je u Australiju gdje je postao uspješan IT stručnjak. Međunarodno je nagrađivan fotograf i nekadašnji reprezentativac u biciklizmu.

Za izložbu koja će biti otvorena do 19. maja, dizajn plakata, korica i prelom knjige radio je Neven Šotra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije