Za svu djecu koja više nisu s nama: Stefana, Denisa, Dženana, Davida, Lanu...

Radiosarajevo.ba
Za svu djecu koja više nisu s nama: Stefana, Denisa, Dženana, Davida, Lanu...
Foto: Negativ / Sjećanje

Stefan Filić (18) iz Starog Sela u Srbiji, maturant Ekonomske škole u Velikoj Plani, preminuo je u u nedjelju popodne od posljedica povreda koje su mu, u noći između subote i nedjelje, nanijela dvojica mladića kada je od batina pokušao da spasi mlađeg brata.

Tekst objavljujemo u sjećanje na Denisa Mrnjavca kojem se sutra navršava 12 godina od svirepog ubistva,  dvadesetogodišnjeg Dženana Memića koji preminuo 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, brutalno ubijenog Davida Dragičevića koji je nestao 18. marta 2018. u Banjoj Luci, a njegovo tijelo pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkve u Vrbas, za mladu Mostarku Lanu Bijedić koja je ubijena 6. oktobra prošle godine i za svu našu djecu koja više nisu s nama... 

Stefan Filić je mrtav. Doduše, treba reći da je neko vreme bio poluživ.

Piše: Noizz.rs

Imao je samo 18 godina kada je njegovo mlado telo bezuspešno pokušavalo da se izbori za još jedan dah - i izdahnulo je u bolničkom krevetu. Stefan Filić je mrtav. Samo nekoliko dana pred toga, daleko od te bolnice imao je 18 godina i one neobično tople subote stajao je na ulici i čekao taksi.

Da je taksi stigao minut ranije ovog teksta ne bi bilo. Ne bi ni onog koji će kamenorezac urezati na njegovu nadgrobnu ploču. Godina rođenja i godina smrti biće previše slične. Ni cele dve decenije razmaka. Sahrana će biti tužna kao i uvek kada umre neko mlad. Samo što Stefana nisu udarila kola. Nije ga udarila kap. Nije ga udarila šipka nehotice pala sa gradilišta ili opaka bolest kada je izvukao pogrešan broj na ruletu sudbine. Udarili su ga drugovi. Vršnjaci. Deca iz istog malog mesta sa jednim korzoom, jednom gimnazijom i jednim grobljem. Jednom velikom ulicom na kojoj će porodica da se mimoilazi sa porodicom ubica. Možda i sa njima. Jer vidite, dok je Stefan Filić čekao taksi iz kluba je izašlo nekoliko mladića.

Počeli su da maltretiraju Stefanovog mlađeg brata i njegovog druga. Mladić, svega dve godine stariji od bratića rekao je siledžijama "nemojte da ih dirate". I nisu. Umesto toga skočili su na Stefana. Njih sedmorica.

Sedmorica balvana na odličnog đaka, maturanta Ekonomske škole. Sedmorica džambasa na momka koji je stao da odbrani brata. Nisu stali ni kada je Stefan pao. Huligan ga je i na zemlji šutnuo u glavu. Stefan je postao leš. Huligan ubica

Ovo je Stefan Filić.

Stefan Filić iz Starog Sela kraj Velike Plane, dečak koji je nešto više od 30 sati provedenih u komi izgubio bitku... Dečak koga sam prošlog leta videla na punoletstvu bratanca (drugari iz školske klupe, peska)... Dečak koji je oličenje dobrote, vaspitanja... Dečak koji je žrtva fizičkog, vršnjačkog iživljavanja/nasilja...Zašto? Jer je stao u odbranu mlađeg brata, koji je zbog gužve, ramenom zakačio jednog od "lokalnih kabadahija" u čuvenoj "Oazi", želeći da spreči sukob. "Lokalne kabadahije" su progutale priču, primirile se uz reči: " Vidimo se kada pođete kući"... Bi tako..

Ovo je još jedan događaj tragičnog ishoda gde pošalješ dete u grad, školu, trening, a vrate ga u kovčegu...

Ko je kriv?

Dete nije igračka, dete nije reprodukcija radi "plaćanja duga Bogu i narodu", detetom se treba baviti od rođenja pa dokle god nas snaga ne izda. Sva deca su naša, nosili ili ne epitet roditelja...Najodgovorniji "posao" na planeti...

Teško mi je ovo da napišem, ali istina je samo jedna - da je sve više monstruma koje sami "pravimo", jer okrećemo glavu, žmurimo, bežimo od istine....institucije ćute, zakoni škripe...

Putuj dragi dečače na neko bolje mesto, jer te ovde ne zaslužujemo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije