Vedran Džihić: EU-pregovori za BiH – tračak nade i mnogo velikih "ALI"

1
Radiosarajevo.ba
Vedran Džihić: EU-pregovori za BiH – tračak nade i mnogo velikih "ALI"
Foto: YouTube/Printscreen / Vedran Džihić

Vijest iz Evropske komisije da preporučuje zeleno svjetlo za početak pregovora sa BiH je svakako dobra vijest koja dolazi uz nekoliko velikih "ALI"….

Piše: Dr. Vedran Džihić, za Radiosarajevo.ba

Odluka dolazi nekih deset godina kasnije nego sto je trebala da dođe. U međuvremenu je izgubljeno dosta vremena, BiH je nazadovala ili u najbolju ruku tapkala u mjestu dok su njeni mladi napuštali zemlju po motu – "kad neće Evropa kod nas, eto nas u Evropu". Niti je Evropa previše bila zainteresirana za nas, niti je neko od političkih elita pokazivao poseban elan u evropskim reformama.

World Dog Show 2024: Najljepša Shiba Inu na svijetu iz Bosne i Hercegovine

World Dog Show 2024: Najljepša Shiba Inu na svijetu iz Bosne i Hercegovine

Moto je bio – ćuti i muti u BiH mulju.

Šta želi EU?

Trenutačni saziv Vijeća ministara jeste uradio više na reformskom putu BiH za nekoliko mjeseci nego cijeli prethodni za četiri godine. Ali, ipak, i ruku na srce, nisu naše vlasti dobile "zeleno svjetlo" zbog njihovih reformi nego zbog Ukrajine i zbog malignog ruskog uticaja na Balkanu i u BiH.

Ruska agresija protiv Ukrajine je proširenje nametnulo kao centralni geopolitički i geostrateški prioritet Unije. Otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom bez otvaranja pregovora s BiH bi bio krajnje ciničan potez EU. EU zna da treba nešto da učini na Zapadnom Balkanu ali još nije do kraja pronašla hrabrost i odlučnost da krajnje ofenzivno pristupi tom procesu. Formalno se i s ovim zelenim svjetlom stvara vjetar u leđa politici proširenja, ali je taj vjetar još uvijek veoma slab i nemoćan.

Gjenero: Put BiH ka EU mora postati nadstranački interes, čeka vas puno posla...

Gjenero: Put BiH ka EU mora postati nadstranački interes, čeka vas puno posla...

Preporuka za otvaranje pregovora sa BiH dolazi maltene u isto vrijeme sa izvještajem i prognozom američkih tajnih službi za 2024. godinu u kojem se eksplicitno upozorava na moguće nove sukobe u BiH kao rezultat secesionističkih prijetnji i istih takvih koraka od Milorada Dodika.

Isti taj Milorad Dodik je i u zadnjem izvještaju EU o proširenju označen kao "najveći problem za put BiH ka EU". Sad se odjednom Milorad Dodik pojavljuje kao neko ko je u okviru koalicije omogućio reforme i napravio kompromis?!

Čekajući Trumpa

Dodik će i ovaj korak vješto iskoristiti da malo ublaži kritiku Zapada, kupi vrijeme do moguće pobjede Trumpa na izborima SAD-a ili pobjede Rusije u Ukrajini, i da nastavi sa anti-demokratskim zakonima u Republici Srpskoj, koji RS korak po korak pretvaraju u autoritarnu SNSD-Milorad Dodik-mini parohiju.

Budimo krajnje jasni – Milorad Dodik bježi od EU kao đavo od krsta i ne postoji ni jedna moguća konstelacija u kojoj bi on želio da BiH postane dio EU. Kada bi BiH bila pravna država u okviru EU, Milorad Dodik i veliki dio njegove klike bi najvjerovatnije bio u zatvoru. Imajući sve ovo u vidu jasno je da je Milorad Dodik sada trojanski konj u okviru koalicije, koji jeste omogućio ovaj poklon BiH ali je u svakom momentu spreman da ustane i uništi BiH zarad vlastitih interesa!

Pitanje je da li "zeleno svjetlo" za pregovore ipak može dugoročno preokrenuti BiH političku dinamiku. S otvaranjem pregovora oslobodit će se i dodatna finansijska sredstva i podrška EU za BiH, sto bi građani mogli da osjete.

Zašto je ovo, ipak, važno

To je pozitivno i može motivirati barem neke strukture da prepoznaju značaj puta ka EU i da se sve jace okrenu reformama. U isto vrijeme ne treba biti naivan – Crna Gora pregovara još od daleke 2012. godine, Srbija također pregovara i tokom pregovora je doživila transformaciju u autoritarnu državu. Sjeverna Makedonija je bila izdana od strane EU i još uvijek nije otvorila niti jedno poglavlje. A kad se poglavlja počnu otvarati i zatvarati potrebno je puno rada, kapaciteta institucija i javnih dužnosnika da se taj proces privede kraju.

Otvaranje pregovora jeste tračak nade. Ako želimo BiH kao slobodnu, demokratsku i pravednu države s jakim institucijama, bez korupcije i s vladavinom ljudskih prava, onda je EU vizija jedina moguća vizija za budućnost BiH.

Ako je ta vizija ona koju baštine etnokrate i autokrate raznih boja u BiH na čelu s Miloradom Dodikom i kojima je mnogo bliži totalitarno-kleptokratski sustav kakav je uspostavio Vladimir Putin u Rusiji, onda se BiH crno piše. Zato se sve istinske pro-evropske i demokratske snage u zemlji, svi oni građani omamljeni u magli konstantne proizvodnje krize i mržnje zadnje dvije decenije, moraju probuditi i učiniti sve da se BiH izvede na evropski put.

Otvaranje pregovora je samo prvi korak na tom putu.

*Autor je savjetnik na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku i ugledni predavač na Univerzitetu u Beču.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije