Bursać: Otkud našim političarima uopšte ideja da su zaslužni za otvaranje pregovora sa EU?

Radiosarajevo.ba
Bursać: Otkud našim političarima uopšte ideja da su zaslužni za otvaranje pregovora sa EU?
Foto: Dragan Bursać / Dragan Bursać

Zeleno svjetlo je divna stvar ukoliko imate ispravan automobil u kojem je vozač normalan. Naša zemlja u ovom trenutku ima pokvareni Jugo 45 u komi su živjele kokoške, a vozi nas pijani tandem Čović-Dodik autostradom paklenih vozača negdje prema Moskvi, dok im Trojka dodaje rakiju sa zadnjeg sjedišta.

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba   

Ugledni list Politico je prije nekoliko dana objavio da će Europska komisija dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Tada sam napisao kako je to zaista sjajna vijest za našu zemlju i dodao, oprostite mi što ću se samocitirati:

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

"Odlično! I to nema nikakve veze sa domaćim političarima i njihovim politikama. Dapače, svako onaj ko se bude hvalio briselskim perjem, treba biti ismijan".

Brisel u zakašnjelom strahu od Putina

Naravno, nije prošlo mnogo, a već su se javili oni koji se kite tuđim perjem i koji sebi pripisuju zasluge za nešto za što nemaju objektivno nikakvog razloga.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Jedan od njih je i prvi čovjek Naše stranke Edin Forto, isti onaj koji se iz neznanja ili nehaja, ili baš zbog znanja i namjere, slikao sa notornim Goranom Vesićem, Vučićevim beogradskim potrčkom.

Forto je izjavio, podsjećam vas:

"Kada prva osoba EU (Ursula von der Leyen) kaže da je BiH za godinu dana napravila više nego za proteklih 10, postavite sebi jedno pitanje: 'Šta je novo u toj zadnjoj godini?'".

Odluka EU o početku pregovora sa BiH je pred vratima, evo šta kažu analitičari

Odluka EU o početku pregovora sa BiH je pred vratima, evo šta kažu analitičari

Odgovoriću odmah Forti i ne samo njemu. Dakle, odgovor je da Rusi napreduju na ukrajinskom ratištu i shodno tome se EU trudi da blokira njihov maligni uticaj na Zapadnom Balkanu. Ono što je porazno u čitavoj ovoj situaciji je mizerno loša anticipacija stvarnosti od strane Brisela, jer su se nakon 2014, nakon aneksije Krima, nakon ruske intervencije u Gruziji, nagon rovarenja po Pridnjestrovlju, te konačno nakon agresije na Ukrajinu, brielske birokrate sjetile u martu 2024. da će im tovarišć Putin uletjeti u centar Evrope, i to preko srpskog sveta i zapadnog Balkana. 

Pa s tim u vezi treba shvatiti i briselsko buđenje, koje je više usmjereno prema vlastitoj stražnjici, no što je rukovođeno kakvim altruizmom spram Bosne i Hercegovine. Ali o Briselu, Berlinu i drugim centrima moći, koji više ni u vlastitim očima nisu centri moći - neki drugi put.

Ovdje je, kažem, ključna pozicija domaćih političara, prije svega režima, koji jeste sve uložio kako bi odobrovoljio Dodika i Čovića, i kako bi njima ispunio liste želja, ne bi li kako dobio zeleno svjetlo iz Brisela. Ako ćemo gledati po tome, zeleno svjetlo je zasluženo. No, kako kaže dijete, nije poenta ove igre pucati sebi u obje noge. Da, da, zeleno svjetlo za otvaranje pregovora je zaista divna stvar, ali nam se valja sjetiti Turske, koja je prestala i da broji decenije od kada je dobila isto zeleno svjetlo ili još bolje/gore, kako vam drago, hajmo pogledati Crnu Goru, koja odavno na semaforu gleda to briselsko zeleno svjetlo, samo je zahvaljujući četničkoj kontrarevoluciji iz avgusta 2020. to svjetlo nekako sve dalje i dalje, ili što bi narod rekao, Crna Gora ode u rikverc prema srpskom svetu, dok svjetlo na usmaljenoj raskrsnici gori samo za sebe.

Konaković: 'Aplauz nakon govora Ursule von der Leyen je najbolji dokaz da je EU uz BiH'

Konaković: 'Aplauz nakon govora Ursule von der Leyen je najbolji dokaz da je EU uz BiH'

Hoću vam reći, zeleno svjetlo je divna stvar ukoliko imate ispravan automobil u kojem je vozač normalan. Moja i naša zemlja u ovom trenutku ima raštimani Jugo 45, u komi su živjele kokoške, a vozi nas pijani tandem Čović-Dodik autostradom paklenih vozača negdje prema Moskvi, dok im Trojka dodaje rakiju sa zadnjeg sjedišta.

Sa tim likovima, nema te infgeniozne politike koja će nas izvesti na pravi put.

Pa onda riječi Ursule von der Leyen treba shvatiti kao sadaku i kao pogled kroz raširene prste na đaka ponavljača, kome se učiteljica smilovala i pustila ga da prođe razred samo zato što joj se ne da prekidati godišnji odmor u Drveniku i dolaziti zbog malog u kolovozu na popravni.

Ursula vs Federika

Nego, da vas pitam, znate li ko je kazao ovo:

"Danas, dvije godine kasnije, BiH je napravila impresivne korake ka EU”? 

Ne, nije Ursula, nego Federika Mogerini, i to bijaše prije tačno sedam godina, 4. marta 2017. a ne 4, marta 2024. Da, da, mart 2017. je bio prije sedam godina.

A ovo što su rečenice Ursule von der Leyen:

"Otkako smo odobrili kandidatski status, BiH je napravila impresivne korake naprijed. Više napretka je ostvareno za nešto više od godinu dana nego tokom cijele decenije!"

Trojka: 'Uspjeli smo, laži i optužbe su bile mala žrtva za veliko dobro'

Trojka: 'Uspjeli smo, laži i optužbe su bile mala žrtva za veliko dobro'

Domaći političari skloni logičkim vratolomijama protumačili su i prezentovali ovo kao nekakvu njihovu zaslugu, ali ja ih razumijem. Svako se hvali onim sa čim ima uoči lokalnih izbora, ali to nikako ne treba da znači da građani mogu i trebaju biti naivni i povjerovati u šarene laži naših političara, koji svaku situaciju koriste da se samopromovišu.

Zato zaista, radujte se građani i građanke Bosne i Hercegovine, ali u sebi, jer istinski ovo je dobra prilika koju s ovim - jednako kao i s prošlim garniturama, na žalost, još zadugo nećemo iskoristiti.

Kako sada stvari stoje, BiH će se pridružiti Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Ukrajini i Moldaviji, koje su u raznim fazama svog puta ka članstvu u EU, ali to nema nikakve veze s domaćim političarima i njihovim politikama. 

Čestitati njima, izraz je ultimativnog licemjerja ili nepoznavanja situacije u vlastitoj zemlji ili tek stvar partijske poslušnosti.

Dragi građani Bosne i Hercegovine, ako se već nekome trebate zahvaliti, zahvalite se onda slovenskskoj ministrici vanjskih poslova Tanji Fajon, koja je za BiH uradila više od svih domaćih političara zajedno!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije