Konaković: 'Aplauz nakon govora Ursule von der Leyen je najbolji dokaz da je EU uz BiH'

15
A. S.
Konaković: 'Aplauz nakon govora Ursule von der Leyen je najbolji dokaz da je EU uz BiH'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Elmedin Konaković

Ovo je jedan od najvećih događaja za politiku u Bosni i Hercegovini, od Daytona do danas. Svi se nadamo da će odluka biti potvrđena na Evropskom vijeću tog 21. marta i da će donijeti odluku o ulasku naše zemlje za otvaranje pregovora sa Europskom unijom.

Ovo je u prvoj reakciji za portal Radiosarajevo.ba kazao Elmedin Konaković, šef bh. diplomatije, jedan od političkih aktera kojem pripadaju velike zasluge za današnju lijepu vijest koju je podijelila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Podsjetimo, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se obratila u utorak, 12. marta, u Evropskom parlamentu, gdje je obećala da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

Ne propustite premijeru predstave "Buđenje proljeća" rediteljice Arme Tanović Branković

Ne propustite premijeru predstave "Buđenje proljeća" rediteljice Arme Tanović Branković

"Dobra vijest! Odlučili smo preporučiti Evropskom vijeću da Bosni i Hercegovini damo zeleno svjetlo za početak pregovora", kazala je Ursula Von Der Leyen, nakon čega je uslijedio aplauz.

Evropsko vijeće će 21. marta 2024. donijeti odluku o ulasku Bosne i Hercegovine u procese pregovore, koja se očekuje da bude pozitivna, pogotovo nakon najave predsjednice Evropske komisije da će oni odobriti naš pregovarački status i preporučiti ga Vijeću.

"Ovo je svakako nova stepenica na koji se Bosna i Hercegovina popela. BiH, osim Kosova, još jedina u regionu nije otvorila pregovore, neki su to već učinili. Pojedini brže, neki sporije, a sada smo i mi u tom krugu, štgo mi je posebno drago", dodao je Konaković za naš portal.

Podvukao je da je ovo jedan od najvećih događaja za politiku naše zemlje u posljednjih 10 godina.

Ursula von der Leyen: "Dat ćemo zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH"

Ursula von der Leyen: "Dat ćemo zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH"

"Naša velika prijateljica Ursula von der Leyen je u onih nekoliko rečenica za govornicom kazala smisao svega da je o proteklih 13 mjeseci više urađeno, nego unazad 10 godina. Ovo je naša pobjeda. Ispatili su se svi teški razgovori i kompromisiji", priča Konaković za Radiosarajevo.ba.

Priznao je da su se u toku procesu razgovora gubili određeni političke poeni... 

"Da toga je bilo..., ali su članovi Trojke stavili odlazak BiH prema EU ispred svog ličnog i stranačkog interesa. Zbog toga sada uživamo u ovom lijepom trenutku. Ponosni smo", dodao je Konaković.

Zanimalo nas je da komentira aplauz nakon govora Ursule von der Leyen koji se prolomio dvoranom...

"Aplauzi potvrđuje koliko imamo prijatelja u Evrpopi i širom svijeta. Šteta je da su "politički skakakavci" pojeli 10 godina naših života. Umjesto da lobiraju za BiH gdje treba, prvo za u EU pa  dalkje kod Velike Britanije i SAD, oni su gledali sebe i svoje karijere.

Aplauz je dokaz da smo uspjeli probuditi i afirmisati sve što ima Bosna i Hercegovina ima širom Europske unije", kazao je Konaković.

Europska komisija se oglasila: Zvanično data preporuka za otvaranje pregovora s BiH

Europska komisija se oglasila: Zvanično data preporuka za otvaranje pregovora s BiH

Na kraju je naglasio da nema šansi da bi EU ikome progledala kroz prste da im na lijepe oči dodijeli pristupne pregovore. Nikome u Europi, pa ni Bosni i Hercegovini.

"Vrlo važna je ovo činjenice - nema teorije da se dobijete prečica do EU, ako se ne ispune svi prioriteti koji se traže. Mi smo dobili prolaznu ocjenu. Ona sigurno nije 5+, ali smo učili više nego iako u zadnjiih 10 godina i sada imamo napokon priliku da uhvatimo evropski voz", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Elmedin Konaković, šef. bh. diplomatije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije