Danas 28. godišnjica raketiranja Zagreba: Dodik je govorio da ih „treba tući“!

2
Radiosarajevo.ba
Danas 28. godišnjica raketiranja Zagreba: Dodik je govorio da ih „treba tući“!
Foto: Dnevno.hr / Raketiranje Zagreba

Danas se navršava tužna 28. godišnjica od kako je velikosrpski agresor raketirao Zagreb, glavni grad Hrvatske. Zbog gubitaka što su ih pretrpjele u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak", posjetimo, srpske su pobunjeničke snage 2. i 3. maja 1995. izvele niz osvetničkih napada na civile u hrvatskim gradovima.

Tako je govorio Mile

Zagreb je napadnut međunarodno zabranjenim raketama s kasetnim punjenjem, stanovnici Karlovca i Siska topničkim projektilima, a napadnuto je i Jastrebarsko. Poginulo je sedam osoba, među kojima i jedna Sarajka.

Vodstva Srbije i Hrvatske susreću se ovih dana, kako u Zagrebu, tako i danas u Mostaru. Ne kriju da se posebno slažu oko budućnosti BiH, čiji "teritorijalni integritet" zvanični Beograd sada i otvoreno dovodi u pitanje.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Iako je najavljen, jedan akter danas nije stigao u grad na Neretvi. Riječ je o Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS i bivšem članu Predsjedništva BiH, koji ne samo da je nastavljač politika koje su devedesetih razarale Vukovar, Dubrovnik, Zagreb, jednako kao i Sarajevo, Tuzlu, Mostar, Višegrad, Bihać i druge bh. gradove, već je imao i sasvim konkretnu ulogu tog maja 1995.

Naime, Dodik javno podržavao granatiranje Zagreba 2.i 3. maja 1995. godine u režiji zločinca Milana Martića. To je evidentno iz transkripata sa 3. vanredne sjednice Narodne skupštine RS održane 23. i 24. maja 1995. godine pod predsjedavanjem drugog osuđenika za ratne zločine, ratnog zločinca Momčila Krajišnika. Autentičnost transkripta ovjerena je u Haaškom tribunalu.

Bursać: Dodik kupuje auto od 316.000 KM, a ti sirotinjo idi golfom dvojkom, nisi bolje ni zaslužila!

Bursać: Dodik kupuje auto od 316.000 KM, a ti sirotinjo idi golfom dvojkom, nisi bolje ni zaslužila!

"Ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da trebamo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći. Ako je to trebalo da se kaže, na onaj način se prenijeti, to je morao da bude oprez urednika koji je to pušt’o. Ako te odgovornosti ne bude danas ovdje, i ako mi baš nikoga ne utvrdimo odgovornim danas ovdje, bez obzira da li je to urednik TV ili ministar, ili predsjednik Vlade ili ostali, mi ništa danas nismo uradili osim puke konstatacije", rekao je "oprezni" Dodik.

Ovaj dio razgovora je publiciran i u knjizi Iz Skupštine Republike Srpske 1991-1996izvodi iz izlaganja poslanika Skupštine RS kao dokazni materijal na Međunarodnom krivičnom tribunalu u Haagu čiji je autor američki historičar Robert Donia, a izdavač University press.

Obilježena 31. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH: 'Branili smo svoje pragove, državu'

Obilježena 31. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH: 'Branili smo svoje pragove, državu'

Prema transkriptu, Dodik je tražio smjenu direktora Televizije RS-a jer je "pustio" snimku govora Martića na kojoj otvoreno govori o granatiranju.

"Za početak je dovoljno da smijenimo glavnog urednika koji je pustio ovu Martićevu nesretnu izjavu", rekao je Dodik.

Kada ga Krajišnik pita o kojoj izjavi govori, Dodik naglašava:

"Ako je to trebalo da se kaže, na onaj način se nije smjelo. Urednik koji je ovo puštao morao je biti oprezan", navodno je rekao Dodik.

Milorad Dodik prijeti: "Ne bude li plinovoda sa Srbijom neće ni funkcionirati Vijeće ministara"

Milorad Dodik prijeti: "Ne bude li plinovoda sa Srbijom neće ni funkcionirati Vijeće ministara"

Vučurević i Martić

Bh. logoraši su još u pismu 2011. poručili tadašnjem predsjedniku RH Ivi Josipoviću da se nije smio sastati s Dodikom.

"Protiv Vučurevića je Republika Hrvatska podigla optužnicu za ratni zločin, dok ste za Dodika organizirali prijem na najvišem državnom nivou", napisali su u pismu.

Podsjetimo, za zločin granatiranja Zagreba je pravosnažnom odlukom haaškog Suda Milan Martić osuđen na 35 godine zatvora, jer je planirao, podsticao, naredio, počinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje granatiranja civilnih dijelova grada Zagreba i civilnog stanovništva tog grada, pri čemu su mnogi civili ubijeni i ranjeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije