Milorad Dodik prijeti: "Ne bude li plinovoda sa Srbijom neće ni funkcionirati Vijeće ministara"

10
Hina
Milorad Dodik prijeti: "Ne bude li plinovoda sa Srbijom neće ni funkcionirati Vijeće ministara"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da ministri iz njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće sudjelovati u radu vlade Bosne i Hercegovine ako se ne odobri povezivanje s novim plinovodom iz Srbije kojim plin pristiže iz Rusije.

"Ne bude li toga (plinovod) na dnevnome redu neće ni funkcionirati Vijeće ministara", rekao je Dodik danas medijima upitan o izgradnji Istočne plinske interkonekcije.

Sjednica državnog Vijeća ministara BiH koje je bila zakazana prošlog četvrtka iznenada je otkazana bez službenog objašnjenja iako su na dnevnome redu bile tačke o plinskom povezivanju preko Srbije odnosno Hrvatske.

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

U medijima se nagađalo da je otkazivanje sjednice povezano s sporom oko istodobnog odobrenja za izgradnju plinovoda s dvjema susjednim državama.

Dodik je dodao da vlasti u bh. entitetu RS nisu spremne slušati izgovore, te da se povezuje izgradnja dvaju plinovoda.

"Nema što ići u paketu 'Južna interkonekcija' jer nema veze s 'Istočnom'. Niti je isti investitor, niti je isti projekt", dodao je Dodik.

Bosna i Hercegovina trenutačno jedinu opskrbu plinom ima preko Srbije, odnosno Turskog toka. U funkciji nešto više od dvije godine Turski tok sastoji se od dvije linije, od kojih je jedna namijenjena isporuci plina u Tursku, a drugi u južnu i jugoistočnu Europu.

Zvaničnici entiteta RS u BiH inzistiraju na izgradnji novog plinovoda sa Srbijom putem kojeg bi stizale nove količine ruskoga plina.

Istodobno u Federaciji BiH se dugi niz godina radi na pripremi povezivanja s Republikom Hrvatskom putem južne plinske interkonekcije čime bi se diverzificirala opskrba plinom te koristili potencijali LNG terminala u Omišlju na otoku Krku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije