U kandžama Kremlja

0
Radiosarajevo.ba
U kandžama Kremlja
Foto: cdm / U kandžama Kremlja

Posljednja dešavanja u Crnoj Gori ponovo vraćaju u fokus ruski GRU. Zloglasnu rusku vojno-obavještajnu službu zaduženu za državne udare, atentate, trovanja, hibridne akcije i agresije, sajber napade, destabilizacije…

Cilj GRU u Crnoj Gori 2016. godine, kada je propao pokušaj državnog udara pod komandom ruskih agenata Vladimira Popova i Eduarda Šišmakova, bio je sprečavanje Crne Gore da uđe u NATO.

Ovoga puta cilj Rusije je inoviran, ali jednako opasan: blokirati put Crne Gore u EU, iskompromitovati njen položaj kao članice NATO, pripojiti je Srbijii “rusko-srpskom svetu” i u konačnici preko Srbije izaći na crnogorsko more. I tamo zaigrati kazačok. I moravac.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

STARI IGRAČI

Novi pokušaj tihog državnog udara u Crnoj Gori Kremlj izvodi uz pomoć istih igrača kao i 2016. godine: zvaničnog Beogada, SPC, proruskih partija, medija i koalicija koje sada vladaju Crnom Gorom, marionetskog premijera Zdravka Krivokapića. I, naravno, njegovog novog duhovnog gurua mitropolita Joanikija.

Očigledno je: Osovina MoskvaBeograd ovoga puta je kao trojanskog konja u Crnu Goru ubacila Srpsku pravoslavnu crkvu. Oprobanog nosioca agresivnog srpskog nacionalizma i šovinizma, koji je iza sebe ostavio, samo u posljednjem ratu na prostoru SFRJ, stotine hiljada mrtvih i ranjenih, te milione raseljenih ljudi, piše portal cdm.me

Upućeni znaju mračnu ulogu jastreba Joanikija u pokušaju državnog udara 2016. godine i njegove snažne veze sa Rusijom.

Na Ostrogu se te 2016. godine nalazio glavni štab i glavno sabirno mjesto najistaknutijih rusko-srpskih zavjerenika, koji su zaštićeni manastirskim zidinama, omertom sveštenika, poslaničkim imunitetom i kriptovanim telefonima obavljali završne pripreme za državni udar.

Tokom suđenja bivšem generalu srpske žandarmerije Bratislavu Dikiću predočeni su neoborivi dokazi da je tokom svoje neprijateljske misije u Crnoj Gori boravio na Ostrogu.

No, zbog procjene da bi ulazak policije u Ostrog i Joanikijevo procesuiranje dodatno iskomplikovalo ionaku eksplozivnu bezbjednosnu situaciju odustalo se od te nakane. Uz to se prodjenilo da već ima dovoljno dokaza protiv zavjerenika.

Prije neki dan Antena M je objavila da je uoči skandaloznog ustoličenja Joanikija na Cetinju, pored agenata srbijanske BIA, ključnu ulogu 'imao i jedan visokorangirani pripadnik GRU (ime poznato redakciji), zaposlenu Ambasadi Rusije u Crnoj Gori'.

Riječ je, navode izvori Antene M, o obavještajcu GRU koji je 'imao bliske odnose sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, a u još čvršćim je vezama sa njegovim nasljednikom Joanikijem'.

Navode Antene M nije demonatovala ni ruska ambasada u Podgorici, niti Joanikije.

ŠTA POKAZUJU PODACI

Po saznanjima podgoričkog Centra za istraživačko novinarstvo the dokument.me riječ je o pripadniku Jedinice GRU 29155.

Pripadnici te jedinice obučavaju se u 161. Centru za specijalnu obuku GRU. Neke grupe operativaca i u posebnom kampu u Čečeniji.

A da je riječ o ljudima spremnim na terorizam i ubijanje, pored paklenog plana u Crnoj Gori 2016. godine, kada je planirano i ubistvo Mila Đukanovića, govore sljedeći podaci:

A) Češka je protjerala 18 agenata GRU sa diplomatskim pasošima zbog dokaza da su Anatolij Čepigov i Aleksandar Miškin umiješani u podmetanje eksplozije u skladištu municije na jugu Češke. Kada su, 2014. godine, poginula dvojica čeških vojnika.

B) Britanci su otkrili da su Čepigov i Miškin u stvari agenti GRU, Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov, optuženi za pokušaj ubistva Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Solcberiju.

C) Agenti Jedinice GRU 29155su, između ostalog, učestvovali i u pokušaju ubistva trovanjem bugarskog proizvođača oružja Gebreva i njegovog sina, te u neredima u Moldaviji. Finansirali su talibane da ubijaju pripadnike međunarodnih snaga u Afganistanu.

D) Sajber jedinice GRU, poznate kao Jedinice 26165 i 74455, poznate su po hakovanju servera Hilari Klinton i plasiranju njenih privatnih prepiski u zapadnim medijima…

Pošto bi se nabrajanje ovakvih i sličniha kcija GRU pretvorilo u telefonski imenik, prosto je nemoguće dau aktuelnu hibridnu agresiju na Crnu Goru nijesu uključeni i pripadnici pomenutih ruskih elitnih sajber jedinica.

Kompletan tekst pročitajte na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije