... / "Putinovu palatu" gradila kompanija koja je izvodila radove u Kremlju

07. 02. 2021. u 21:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prošlog mjeseca, Fondacija za borbu protiv korupcije uhapšenog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog objavila je video u kojem je detaljno prikazan rezidencijalni kompleks na crnomorskoj obali vrijedan 1,35 milijardi dolara, koji je navodno izgrađen da ga koristi predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Navalnijev tim ogromni projekt nazvao je "najvećom korupcijom na svijetu", piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Video je pregledan više od 100 miliona puta, a gnev koji je izazvao pokretački je faktor protesta koji su zahvatili Rusiju od povratka Navaljnog iz Njemačke u januaru, poslije liječenja od skoro fatalnog trovanja nervnim agensom za koje krivi Putina.

Navode o tom kompleksu prvi je iznio biznismen uzbunjivač Sergej Kolesnikov 2010. godine. Novi detalji o raskošnom projektu isplivali su narednih godina.

Putin je 25. januara negirao da su on ili njegova porodica vlasnici takozvane palate, mada se u videu Navaljnovog tvrdi samo da su kompleks napravili "prijatelji" predsjednika da ga on koristi.

Nekoliko dana kasnije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ni Putin ni njegova porodica "nemaju ništa" s crnomorskim kompleksom.

Dugogodišnji Putinov prijatelj Arkadij Rotenberg, čija je građevinska kompanija uključena u mnoge državne infrastrukturne projekte, iznenada je 30. januara objavio da je on vlasnik imanja.

Ruski servis RSE došao je do dokumenata koji potvrđuju da je kompanija, koja je radila na desetinama vladinih projekata – uključujući instaliranje bezbjednih komunikacija u Kremlju i razvoj i sprovođenje sistema za elektronsko glasanje u zemlji – učestvovala u opremanju kompleksa koji se nalazi u blizini naselja Praskovejevka, južno od ljetovališta Galendžik u Krasnodarskoj pokrajini.

Preduzeće, čijim se akcijama trguje na berzi i koje je deo finansijske grupe Sistema, u godišnjem izvještaju podnijetom 2012. navelo je da je prethodne godine izvodilo radove u Kremlju, hotelu Dagomis i zdravstvenoj ustanovi Rus u vlasništvu predsjednička administracija, zgradi gradske uprave Moskve, sjedištu ruske vlade i brojnim drugim istaknutim državnim objektima.

Firma je instalirala sigurne komunikacije za kancelariju gradonačelnika Moskve i sigurnu konferencijsku sobu u sjedištu ruske vlade, poznatom kao Bijela kuća, navodi se u godišnjem izvještaju. Takođe je razvila bezbjednosni prostor oko zgrade predsjedničke administracije na moskovskom Starom trgu, što su kritikovali lokalni borci za očuvanje istorijskog naslijeđa.

Predstavnici Saturna nisu odgovorili na više upita za komentar za ovaj tekst, koji možete kompletan pročitati na linku OVDJE


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA