Rusija: Umro doktor koji je liječio Navalnog nakon trovanja

3
Radiosarajevo.ba
Rusija: Umro doktor koji je liječio Navalnog nakon trovanja
Foto: EPA-EFE / Alexei Navalny

Vrhunski liječnik u ruskoj bolnici u kojoj je lider opozicije Aleksej Navalny liječen odmah nakon trovanja prošlog ljeta umro je, priopćila je bolnica u četvrtak.

Sergey Maximishin, koji je bio zamjenik glavnog liječnika hitne bolnice u Omsku, "iznenada je preminuo u 55. godini", navodi se u izjavi koju je objavila bolnica, a javlja CNN.

"Sa žaljenjem vas obavještavamo da je zamjenik glavnog liječnika za anesteziologiju i reanimaciju hitne bolnice, pomoćnik odjela Omskog državnog medicinskog sveučilišta, doktor medicinskih znanosti Maksimishin Sergey Valentinovich iznenada preminuo", saopćila je bolnica, ne navodeći uzrok smrti.

Navalny je primljen u Odjel za akutno trovanje omske hitne bolnice 20. augusta, nakon što se razbolio od izloženosti vojnom otrovu Novichok.

Maximishin nije držao nikakve brifinge za novinare u vrijeme Navalnyjeve hospitalizacije. Kao zamjenik glavnog liječnika bolnice za anesteziologiju i reanimaciju, bio je jedan od najstarijih liječnika u bolnici.

Navalny je uveden u medicinski izazvanu komu i na kraju evakuiran u njemački glavni grad Berlin, gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja. Nakon povratka u Rusiju, ove je sedmice poslan u zatvor zbog kršenja uslovne kazne.

Navalny za svoje trovanje krivi ruske sigurnosne službe i samog predsjednika Vladimira Putina, što su optužbe koje je Kremlj više puta demantirao. Istraga CNN-a u decembru u napad je uplela Rusku službu sigurnosti (FSB). 

Leonid Volkov, šef kabineta Navaljnog, kazao je da je Maximishin bio zadužen za liječenje oporbenog čelnika: "Sergey Maximishin bio je šef odjela koji je liječio Alekseja Navaljnog i bio je zadužen za njegovo liječenje - posebno za njegovu medicinski izazvanu komu", rekao je Volkov za CNN. "On je znao više od svih ostalih o Alexeyjevom stanju, tako da...sve je moguće."

"Međutim, ruski zdravstveni sistem vrlo je loš i nisu rijetki slučajevi da ljekari njegove dobi iznenada umru. Sumnjam da će biti istrage", nastavio je Volkov.

Ministar zdravstva omske regije rekao je u izjavi da je Maximishin radio u bolnici 28 godina i spasio tisuće ljudskih života.

"Vratio je ljude u punu stvarnost. Jako će nam nedostajati dr. Maximishin. Otišao je prerano i zbog toga je bol od gubitka posebno gorka", rekao je Alexander Murakhovsky u izjavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije