Učiteljica Sabina Solaković: Pokušajmo zajedno organizovati školsku godinu

Radiosarajevo.ba
Učiteljica Sabina Solaković: Pokušajmo zajedno organizovati školsku godinu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Učionica

Poštovani roditelji,

evo nas na početku još jedne školske godine, ali po svemu neobične. Početak koji vama, a i nama učiteljima donosi bezbroj strahova, dilema, pitanja, misli...

Piše: Učiteljica Sabina Solaković

Zato pokušajmo sada biti pravi partneri, pokušajmo iz ničega napraviti nešto, pokušajmo „prevariti“ sistem koji ovo partnerstvo ne želi.

Pokušajmo zajedno organizovati školsku godinu koja će djecu, naše u učenike učiniti boljim; bolje odgojenim, bolje obrazovanim, ljudima koji bolje brinu o svom zdravlju, boljom djecom svojih porodica, boljim ljudima, Bosancima...

I kao dio ovog partnerstva, kao učitelj, apelujem na prosvjetne radnike da svoj posao rade srcem, znanjem, predanošću i profesionalizmom. Ne sumnjam da se trudite da tako i bude, ali podsjetite se zbog čega ste postali učitelji!!!

Poštovani roditelji, mnogi prosvjetni radnici su u proteklom periodu izgubili članove porodica od covida, dosta ih je i oboljelo od ove bolesti, mnogi spadaju u rizične skupine, bore se sa vlastitim strahom za sebe , svoju djecu, roditelje... bore se sa nadostatkom osnovnih sredstava za rad u online nastavi i sa svim onim problemima sa kojim se i vi, roditelji, susrećete. Zato bih voljela da vam kažem da svi mi živimo vrlo slične živote i da nema potrebe da budemo na suprotnim stranama, već na istoj onoj koja će našu djecu učiniti boljom, a tako i naše društvo.

Razmislite šta je to što sigurno,a dobro, možete pružiti svojoj djeci. Malo je onih koji će ostaviti toliko bogatstvo djetetu koje ono ne može brzo potrošiti, malo je onih koji će pružiti djetetu posao, biznis, koji će zauvijek biti siguran...

Dobar odgoj, znanje, vještina su ono što je djetetu najteže pružiti i ostaviti, ali je uvijek sigurno ulaganje.

Zato, poštovani roditelji, molim vas da u ovoj novoj školskoj godini, koja počinje sa bezbroj problema i različitih načina održavanja nastave budete dobri partneri učitelju!!

Prije svega poštujte dogovorena pravila i načine rada.

Ne dajite djetetu priliku, a i sebi slobodu da nedostatke online nastave, elektronske nastave, kombinovane nastave...iskoristite za neprimjerene postupke.

Pokušajte biti realni, pomoći djeci, ali ne i biti najbolji roditelj/učenik u razredu.

Pustimo djeci da iskoriste ogromne mogućnosti ovog oblika nastave u kojem su oni bolji od svih nas, jer su oni naša budućnost.

Ali, pokušajte i pratiti njihov rad, njihov način komunikacije jer su i tu mogućnosti velike, a izazovi ogromni.

Budite sigurni da povjerenjem i iskrenošću jednih prema drugim i dobrom komunikacijom činimo najbolje stvari.

Naše partnerstvo je jedini način kojim možemo unaprijediti naše školstvo. Obrazovni sistem opterećen velikim brojem ministarstava, agencija, pedagoških zavoda, opštinskih službi za obrazovanje, različitih sindikata...nije više sposoban da organizuje dobar školski sistem. Jer tako veliki broj nestručnih i nezainteresovanih uposlenika ne daje im prostora da brinu o školstvu, već samo o sebi.

Zato budimo dobri partneri i „prevarimo“ sisitem.

Na kraju želim napisati moj motiv za pisanje ovog pisma. Srela sam svoju stariju rodicu Enisu. Žena u osmoj deceniji života, ali poznata po životnoj energiji. Penzionisana vaspitačica iz obdaništa, vesela, društvena, energična, ali danas uplakana jednom riječju „skrhana“. Ne zbog kovida, razočarana. Kaže, da ju je njena jedina unuka danas vodila da joj pokaže svoj fakultet na kojem će za nekoliko dana diplomirati - Elektrotehnički fakultet u „čuvenom“ Kampusu. Enisa oduševljena unukinom idejom sretna, dotjerana pošla je da vidi tu instituciju. Ono što je vidjela u „čuvenom“ Kampusu je natjeralo na plač. Kaže da ne može da vjeruje da tako izgleda jedan fakultet, mjesto , gdje će njena jedina unuka, postati inžinjer, akademski građanin...među ruševinama, korovom, barakama...I na kraju kroz suze , Enisa kaže da joj je žao što sa svojom malom, malom penzijom nije mogla pomoći svojoj unuci da upiše neki privatni fakultet koji lijepo izgleda.

Zato, poštovani roditelji, budimo dobri partneri i „prevarim“ sisitem koji ne želi obrazovane građane, uspješne učitelje, zaodovoljne roditelje, lijepe škole.

Mnogo zdravlja i srdačan pozdrav učiteljica

Sabina Solaković

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije