Priča o Indexima: Sjećanje na Arsena Dedića

Radiosarajevo.ba
Priča o Indexima: Sjećanje na Arsena Dedića
Privatni album / Ugovor sa Indexima

Jedna od najpoznatijih Jugoslovenskih grupa Indexi, osim po progresivnoj muzici, ostala je zapamćena kao brend i simbol Sarajeva. U dogovoru s autorom, portal Radiosarajevo.ba  objavljuje feljton o Indexima uz originalne fotografije i snimke legendarnog benda.

Piše: Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivača Indexa

Godine 1967. na opatijskom festivalu svi su bili oduševljeni Indexima i kompozicijom “Jutro će promijeniti sve”, autora Petka Kantadžijeva.

Već nakon prvih proba, u Kristalnoj dvorani, kao da smo se svi nekako “otkravili” i počeli smo stvarati prijateljstva sa ostalim izvođačima. Najviše smo se družili sa Arsenom Dedićem, Zdenkom Vučković, Hrvojem Hegedušićem i Majom Perfiljevom.

 

Indexi u Opatiji - undefined

Privatni album : Indexi u Opatiji 1967.

Zdenka je tada kupila najnoviji Alfa Romeo -  automatik automobil. Prvo smo se okupili oko auta da ga vidimo i da mu se divimo. Onda nam je Zdenka ponudila da ga provozamo. Ja sam imao vozačku dozvolu i odmah sam se javio za probnu vožnju. Glumio sam iskusnog vozača, ali čim sam sjeo za volan, znao sam da neću znati niti da ga upalim. Pokušao sam na sreću i nešto pritisnuo sa nadom da će se auto upaliti. Upalili su se brisači.

Arsen je bio izuzetno duhovit. Jedno jutro, dok smo u hotelu malo duže čekali doručak, Arsen je veoma ozbiljnim glasom rekao: “Slobodarska Opatija. Ovdje je druga konobarska brigada zadržavala kvislinge na doručku”.

Arsen i Davor bili su dobitna kombinacija originalnosti, kreativnosti, drugarstva i jedinstvenog humora.

Nisu bez razloga tako dugo opstali i bili zvijezde naših života.

Indexi u Opatiji - undefined

Privatni album :  Ugovor o angažovanju grupe Indexi, 1965.

Šezdesetih godina, počeli smo zarađivati i prve novce. Iz ugovoru o angažovanju Indexa iz 1965. godine, vidi se da nam je honorar bio 84.000,00 dinara. Velika brojka, ali nije to bilo mnogo novca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije