Pavičić o posjeti Stojiću: Brkić je politički mrtvac, a Plenković kukavica

Radiosarajevo.ba
Pavičić o posjeti Stojiću: Brkić je politički mrtvac, a Plenković kukavica
Foto: Privatni album / Jurica Pavičić

Ugledni hrvatski pisac, novinar, kolumnista, filmski kritičar, Jurica Pavičić, koji je višestruko nagrađivan za svoj rad, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je odluku Miljenka Brkića, potpredsjednika Sabora Republike Hrvatske i drugog čovjeka vladajućeg HDZ-a RH, da u zatvoru u Grazu posjeti osuđenog ratnog zločinca Brunu Stojića.

Piše: F. V.

 Stojić je, podsjetimo, u Haagu osuđen na 20 godina robije za Udruženi zločinački poduhvat (UZP) nad bošnjačkim civilima tokom agresije Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1993. i 1994. godine.

 Zanimalo nas je kakve poruke na taj način hrvatska država ponovo šalje Bosni i Hercegovini i da li je takvo ponašanje dostojno jedne članice Europske unije i NATO-a.

Potpredsjednik Sabora Hrvatske posjetio u zatvoru osuđenog ratnog zločinca za UZP

 Pavičić ističe kako "taj Brkićev izlet " ne bi tumačio kao državnu politiku, ali da ta gesta "ne bi bila moguća da ne postoji kontinuitet Plenkovićevog kukavičluka i oportunizma". 

Pilsel: Brkić nastavlja HDZ-ov proces kanonizacije ratnih zločinaca

 "Morate imati u vidu da je Milijan Brkić u ovom trenutku u Hrvatskoj politički mrtvac. Oko njega se splelo puno afera od pomoganje Zdravku Mamiću u krivotvorenju SMS poruka, preko ilegalnog prisluškivanja stranačkih kolegica i vlastite žene. Razlog zašto ga Plenković nije smijenio je taj što ionako ima problem s kontroliranjem vlastite većine, a možda mu je i odgovaralo da na toj poziciji ima političkog mrtvaca, a ne konkurenta. Brkiću ne ide na ruku ni to što ga glavni Plenkovićev desni rival u stranci, Davor Stier, također ne može vidjeti na oči. On je u svojevrsoj političkoj no-win situaciji. U biti, ono što se oko njega čeka je optužnica, pa da stvar padne ", ističe Pavčić.

 Prema njemu, Brkićev potez treba gledati u tom svjetlu.

 "Svjestan da je u ovoj političkoj konstelaciji izoliran, on se očito udvara ekstremno nacionalističkim krugovima i vlastitoj bazi u Hercegovini, jer misli da bi to moglo biti dobro političko ulaganja za neku novu podjelu karata kad i ako Plenković padne. Naravno, koje su pravne, političke i civilizacijske reperkusije te geste svi znamo. Ali, nakon minute šutnje Praljku u Saboru, ionako je jasno da za to nikog nije briga", kaza je Pavičić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije