Ovo je hrvatski vojnik ubijen u Afganistanu: Nedavno se oženio i dobio dijete

Radiosarajevo.ba
Ovo je hrvatski vojnik ubijen u Afganistanu: Nedavno se oženio i dobio dijete
Foto: MORH / Josip Briški

Hrvatski vojnik Josip Briški (27), koji je poginuo nakon današnjeg napada talibana u Afganistanu, živio je u Sesvetama, a kako kaže njegov komšija, bio je marljiv i pošten momak.

Bombaš samoubica u Afganistanu napao hrvatske vojnike

"Rijetko sam ga viđao otkad je otišao u vojsku. Nedavno se oženio i dobio dijete", kaže komšija stradalog hrvatskog vojnika.

Briški je u Hrvatskoj vojsci bio pet godina, a misija u Afganistanu bila mu je prva međunarodna misija. Bio je pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u NATO mirovnoj misiji "Resolute Support" u Afganistanu. Tamo je bio angažovan na poslovima savjetovanja Afganistanskih bezbjednosnih snaga.

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", Briški je imao sina koji je tek napunio godinu dana. Stanovali su s njegovim roditeljima i sestrom u Sesvetama.

"Boljeg čovjeka niste mogli upoznati"

"Ma boljeg čovjeka od Josipa nisi mogao da upoznaš. On je stvarno živio za tu vojsku i jako se trudio. Bio je vrhunski u svemu i zato je bio u Jedinici za specijalna djelovanja", ispričao je za portal 24sata jedan od prijatelja pokojnog Josipa.

S njim je bio u vojsci u Slunju gdje su obojica provela godinu dana. Karijera ih je prije nekoliko godina odvela na različite strane, ali ostali su u kontaktu.

"Radio sam nešto van kuće i prvo uopšte nisam znao za njegovo poginuće. Brat je izašao iz kuće i to mi je rekao. Nisam mogao da vjerujem. Josip to stvarno nije zaslužio. Bio je momak za poželjeti", kaže neutješni kolega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije