Napada nas "epidemija otkaza": Fadile, otvori prozor!

Radiosarajevo.ba
Napada nas "epidemija otkaza": Fadile, otvori prozor!
FOTO: Arhiv / Fadil Novalić

Govoreći o "epidemiji otkaza" nakon izbijanja pandemije COVID-19, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić reći će ove sedmice sada već čuveno "da broj otpuštenih nije toliko veliki", već je "smanjen broj uposlenih"!?

U ovoj izjavi satkano je mnogo toga što govori da premijer FBiH ne razumije ozbiljno situaciju u kojoj se nalazimo. On, istina, tvrdi da Vlada FBiH želi pomoći ekonomiji, ali suštinski ne prihvata da nam već u prvim sedmicama karantena ozbiljno prijeti urušavanje privrede, a onda, upozoravaju ekonomisti, i ostatka sistema.

Piše: Faruk Vele

Na nekoliko polja Novalićeva krizna ekonomska politika je otkrila šokantnu istinu – da praktično ne postoji, te da se radi isključivo po sistemu novi dan-nova nafaka. Pa ko preživi!

U međuvremenu, Vlada Kantona Sarajevo traži od građana novac za borbu protiv COVID-19, što, očekivano, izaziva burne reakcije i ibret.

Vlada KS od građana traži donacije za borbu protiv virusa!?

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo obavještava sva pravna i fizička lica u zemlji i inostranstvu da donacije za borbu protiv pandemije COVID-19 mogu uplatiti na depozitni račun Kantona Sarajevo uz obavezno navođenje sljedećih podataka: Primalac: Kanton Sarajevo - Ministarstvo finansijaSvrha uplate: Za borbu protiv pandemije korona virusa COVID-19Račun broj: 1411 9653

Otkazi

U trenutku kada Novalić govori o 3.543 otkaza, bez posla je već dan ranije službeno bilo više od 7.000 osoba!

Otkazi pljušte u uslužnim djelatnostima, ugostiteljstvu, turizmu, industriji... Za glavu se hvataju svi, od vlasnika frizerskih salona, aščinica do ljekarskih ordinacija i hotela.

Tonemo u svim onim sektorima koji su doskora bili velika nada za obnovu ionako krhkog i zapetljanog sistema koji nas prehranjuje, uključujući i stotine raznih ministara, direktora i inih zvaničnika, te njihovih rođaka, ahbaba, ljubavnica...

Šta radi premijer Federacije BiH?

Osim što kaže da broj otkaza još uvijek "nije veliki", Novalić ističe da će se ekonomijom baviti tek kasnije!?

"Glavna pitanja su iz sektora zdravstva. Nakon toga ćemo se baviti ekonomijom", reći će Fadil. Čak i oni ekomski stručnjaci koje je tobože angažirao razrađuju sistem "šta će se raditi kada pandemija počne jenjavati".

A šta do tada? Ne lipši magarče..., rekao bi narod.

Kako da prežive oni koji su dobili otkaze, oni koji su poslani na čuveno "čekanje", ili oni kojima su iznenada prepolovljena ili višestruko umanjena primanja, oni koji su ostali bez ugovorenih poslova, ili, naprosto, ne mogu da naplate posao koji su pogodili?

Ko će njima oprostiti plaćanje obaveza? Osim Elektroprivrede BiH koja je najavila da neće isključivati struju dužnicima, očekivano, niko nije obećao da će građanima bilo šta "halaliti" ili da ih barem pričekati s plaćanjem.

Mi shvatamo da premijer komunicira sa bankarima, vlasnicima velikih firmi, ali šta da rade oni kojima je 1. mart 2020. već daleka prošlost?!

Što bi rekli u Mostaru, "100 KM od sunetluka nisam vidio"!

Farsa moratorija na kredite

Šalu nastranu, moratorij koji je Novalić najavio 20. marta po svemu sudeći će biti obična farsa ukoliko federalni premijer do kraja marta ne raščisti sa bankama šta su tačno dogovorili, ili će rizikovati da mu armija očajnika pod maskama, sa sve djecom, "bahne" na snimanje press konferencije.

SDP: Hitno provesti moratorij na kredite i spriječiti otpuštanje radnika!

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine zahtijeva da entitetske vlade bez odlaganja objave podatke o broju građana koji ostaju bez posla nakon proglašenja vanrednog stanja i popratnih mjera na području BiH. „Tražimo da se objave egzaktni podaci poreznih uprava o broju odjavljenih radnika u periodu od proglašenja vanrednog stanja, te kontinuirano ažuriranje i objavljivanje podataka.

Jer, građani su se, očito, prerano radovali da imaju Vladu FBiH koja brine o njihovim interesima te da će im osigurati predah i priliku da konsolidiraju svoje kućne budžete.

Umjesto toga, uslijedilo je "ledeni izazov" i spoznaja da će banke same odlučivati hoće li i kome privremeno stopirati isplatu kredita. Predstavnica Udruženja banka čak priznaje da još uvijek nisu definirali detalje o odogodi plaćanja kredita!? A april je tu!

Prisjećajući se dosadašnjih iskustava Bosanaca i Hercegovaca sa bankama, od "ljubljanske štednje" do "švicaraca", malo ko će izvući svoju kožu pod bankarskim "nožem".

Prema našima informacijama iz krugova Vlade FBiH, bankari su potvrdili da mogu biti likvidni čak i "ako niko ni marku ne uplati do kraja godine"!

Ako je već tako, onda bi i bankarski sektor, koji već godinama ubire ekstra profite u Bosni, morao da podmetne leđa u aktuelnoj situaciji. Ili da i ova država natjera na to. Umjesto PR pričica o "društvenoj odgovornosti" sa donacijama od po hiljadu-dvije maraka, neka stvarno budu uz građane ove zemlje.

Mahmuzić: Kredit privremeno neće otplaćivati oni koji su ostali bez primanja

Informacija da će banke u Federaciji Bosne i Hercegovine uvesti tromjesečni moratorij na plaćanje kredita fizičkim i pravnim licima zbog posljedica širenja infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa SARS-CoV-2, očekivano, izazvala je pozitivne reakcije i veliko interesovanje javnosti.


Jer, šta će biti ako građani ne budu mogli servisirati kredite, pa banke budu prinuđene aktivirati hipoteke? Gdje će ti bosanski nesretnici? Mudra vlast bi rješavala problem prije nego što do njega dođe.

Ukidanje doprinosa – rasterećenje privrede

Ono što bi, također, bilo ključno u ovom trenutku, možda i najvažnije, jeste rasterećenje privrede radi očuvanja radnih mjesta, a onda i mogućnosti građana da servisiraju svoje obaveze.

A i tu nije učinjeno gotovo ništa, ili je učinjeno nedovoljno. Kako smo već pisali, poslodavci i sindikat upozoravaju – mogla bi biti "mrka kapa", a jedno od osnovnih problema koje mori poslodavce jeste plaćanje doprinosa.

U međuvremenu, Vlada Slovenije je, primjerice, već učinila krajnje odgovorne mjere. Plaćat će doprinose umjesto privrednika i vjerovato sačuvati privredu od kolapsla.

Kako to rade Slovenci: Vlada plaća doprinose umjesto privrednika

Mnoge zemlje pokušavaju pomoći privredi kako bi se sačuvala radna mjesta u vremenu zastoja svih aktivnosti zbog pandemije virusa COVID-19. Tako je Vlada Slovenije u utorak predstavila opsežni zakonski paket vrijedan 3 milijarde eura koji planira ga uputiti u parlament.

Naime, Vlada Slovenije je predstavila opsežni zakonski paket vrijedan 3 milijarde eura koji planira uputiti u parlament. Država će u iduća dva mjeseca subvencionirati plaće za radnike "na čekanju", tako što će, umjesto poslodavaca, za njih uplaćivati doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje, kao i naknade za bolovanje.

Kada je riječ o jačanju likvidnosti poduzeća u vrijeme krize, Vlada Slovenije je predložila tzv. jamstvenu shemu i u slučaju potrebe otkupljivat će potraživanja banaka prema poduzećima, a do daljnjega će se zamrznuti i plaćanje poreza na dohodak.

Umjesto državnih službenika, za čijim novčanikom je Novalić najprije posegnuo, a oni mu ubrzo poručili da gurne ruku prvo u svoj, vlada premijera Janeza Janše u Soveniji predlaže i 30-postotno smanjivanje plaća svim funkcionerima, uključujući članove parlamenta i vlade, sudbenu vlast (uz izuzetak onih radnika u sudstvu koji su vezani na slučajeve koji se ne mogu odgoditi) te nadzorne odbore firmi s državnim udjelom. Stimulativne mjere trebale bi se primjenjivati i na poljoprivredni sektor.

Dakle, uvaženi premijeru Novalić, ovo nisu vremena za eksperimente i "šuplje priče".

Imate odgovornost, preuzmite je! Vi ste tu da štitite, prije svega, interese nas, građana Bosne i Hercegovine, odnosno naše privrede kao pretpostavke za normalne uvjete života.

Svi ostali, uključujući i Vas, ste servis građana, i molimo Vas da se tako ponašate, te da tražite od drugih (uključujući nadležne agencije, institucije, pa i banke), da Vam u tome stvarno pomognu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije