Buybook / Nakon gostovanja Orhana Pamuka: Pisanje je duboko intimna stvar

28. 06. 2019. u 16:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pisanje je duboko intimna stvar I pisac često pokušava da u tome ostane sam. Ne treba ih zbog toga ružiti.

Piše: Damir Uzunović, urednik i književnik, direktor izdavačke kuće Buybook

Neke pisce je mnogo bolje čitati nego slušati, i obratno. Ima onih pisaca kod kojih je to skladno i neodvojivo; u stanju su da stvore svijet stvarniji od ovoga u kojem živimo. Posebno je zadovoljstvo i rijetka prilika da ih sretnete uživo.

Jedan takav pisac, jedan od najvećih pisaca današnjice, nobelovac Orhan Pamuk boravio je krajem juna 2019. u Sarajevu.

Dragi građani Sarajeva, hvala vam što ste uvažili jednu takvu osobnost,  što ste ukazali veliko poštovanje i na neki način vratili dug piscu Orhanu Pamuku, kao čitaoci, poštovaoci njegovog djela i ponosni građani ovog važnog grada.

U svojim intervjuima koje su iz Sarajeva emitirali svjetski mediji, i tako ovom gradu još više povećali planetarnu vidljivost, gospodin Pamuk isticao je važnost tolerancije, kozmopolitizma i poštovanja manjina kao preduslova svakog boljeg života. On ih je u Sarajevu našao i zamolio nas da to sačuvamo.

Intervju / Orhan Pamuk za Radiosarajevo.ba: Jedino uz multikulturalizam možemo preživjeti

Od jutros se željno i nestrpljivo vratio svome poslu, radu na novom romanu Noći kuge.  Vjerovatno ne postoji rukopis kojeg čitalačka publika iščekuje sa više radosti i povjerenja u ono što ovaj pisac godinama piše; roman će biti objavljen krajem ove godine.

Foto / Orhan Pamuk u Sarajevu: Zašto su sloboda i demokratija najvažniji za Tursku i BiH

"Sreća znači biti blizak onom koga volite, to je sve", rekao je i napisao jednom prilikom Orhan Pamuk.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA