Mladen Jeličić Troko: Kako sam se riješio 50 kilograma
Obećah jučer u emisiji na Radiju Sarajevo da ću postaviti dijetu kojom sam uspio smršaviti 50 kg za 11 mjeseci.
Piše: Mladen Jeličić Troko za Radiosarajevo.ba
Prvo nekoliko osnovnih napomena:
1. Dijeta je nešto najintimnije i ona je samo vaša odluka.
2. Pokušajte zapisati sve što ste unijeli u toku dana u sebe, ovo je bitno jer ste često nesvjesni količine nepotrebne hrane, pića i grickalica koje pojedete, pročitajte si navečer pred spavanje šta ste sve pojeli i popili.
3. Pokušajte redovno šetati, plivati, vježbati, sami proberite nivo težine vježbi i dužinu - vrijeme bavljenja tom aktivnošću.
Trokina dijeta
Jednostavno, napraviš rupu na kašici i zaboraviš kako se po danu otvara frižider, a po noći gdje se nalazi kuhinja.
Šala mala.
Pokušajte se prebaciti na vegansku prehranu, dakle ništa životinjskog porijekla, bilo kakvo meso - NE! Mi mlijeko, mliječni proizvodi, sirevi - NE! Ništa škrob, žitarice i ugljikohidrati, kruh, kifle, grickalice, čips... gazirana pića ni pod razno.
Dozvoljeni su: obična voda, limunada, cijeđeni grejp, mrkva, jabuke.
Po mogućnosti, što više svih vrsta povrća u sirovom stanju, krastavci, karfiol, brokoli, celer, špinat, prasa, paradajz, luk, kupus... Da, da sirovo. Kuhano povrće se jede bez ulja, čak i maslinovog.
Dobri su, mogu proći, i pistaci, lješnjak, orah, badem, kikiriki susam, cimet, kim, masline crne i zelene, kapari so i biber po želji.
Nema slatkiša osim dvije do tri štangle ili nekoliko kockica tamne čokolade - crne 90 posto kakaa. Smanjiti broj kafa i pokušati preći na čajeve, razne, prema želji. Može se piti i i kakao s 1/3 mlijeka do 1,5 masnoće i 2/3 vode bez šećera.
Kao zaslađivač predlažem steviju - ima je u svakoj većoj radnji ili apoteci.
Dva puta sedmično jede se riba, može kuhana. Osnova neka joj bude povrtna juha (mješavina korjenastog povrća celer, mrkva, luk, grašak, brokoli, karfiol može zaleđeno). Kad se juha skuha, na par minuta se doda riba, može i preko pola kilograma.
Riba se može spremiti i u rerni na malo bijeloga luka i grubo sjeckanoga peršuna, podlije se bijelim vinom 1-2 dl i zapeče, a možete jesti haringe, losos, oslić, cipol, skušu, oradu, lubin, škarpinu... svejedno koja vrsta. Mogu i školjke na buzaru, mušule, jakopske kapice. Ponekad mogu lignje i škampi na vrelu tavu koji se podliju s malo bijelog vina ili vodom (voda nema ukus kao vino).
Troko je za 11 mjeseci ovakve ishrane odbacio 50 kilograma.
Želim vam uspjeh u vašoj odluci.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.