Miljenko Jergović: Pet godina od "Kad sam bio hodža", veliki roman o Grbavici

/ Komentari (5)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Dada

Vala mi nešto mrsko čitati. Trebalo je to doživjeti.

Div

Genijalan roman

Mjl

Roman svaka cast, al Miljenko, poceo je teziti. Pa svakom ovaj grad i mi sto smo prezivjeli sve vise smo "pase", smetamo ljudima. Mi Bosanci koji smo ostali i dragocjenimo Bosnu i Sarajevo malko bolje vidimo i rezonujemo ko smo i sta smo. A onaj ko se odreko Sarajeva a iz njeg crpi sve svoje sve je manje i manje. Ko je ponio Sarajevo i uvazava ga on je i zadrzao kvalitete bosanske. A nemojmo da nas je stid sto smo najvelicanstveniju borbu vodili, da nam lazu da nismo trebali i da nije bila casna. Zao mi je al volim nas, i ne dam da mi brane da nas volim. Valjda je voljeti grijeh za njih.

Hm

@Mjl, A šta je to časno i bilo vrijedno tolikih života uništenih?! Da bi dobili Alijino, i Bakirovo i Cerićevo Sarajevo! Da li je vrijedilo, zapitajte se?!

antika

@Hm, Teško se je zapitati na način na koji to ovo pitanje usmjerava. Jer generalno se nismo pitali hoćemo li da budemo napadnuti, okupirani, opkoljeni, pobijeni, maltretirani, silovani. Niti smo bili pitani želimo li to sve, AllInOne. Bila je to borba za goli opstanak i izvojevali smo je, mangupski. Niti za Aliju, niti za Bakira, niti za Cerića. Odbranili smo gole živote i treba biti ponosan na to. Jer niti smo se pitali niti smo bili pitani, a dali smo mangupski odgovor i stavili tačku na to. Samo što šuftovi neće smirom, pa im vazda nešto fali.

/ Najnovije