Mijatović: Bakirova svadba, Dodikova Kozara, Čovićev rođendan

7
Radiosarajevo.ba
Mijatović: Bakirova svadba, Dodikova Kozara, Čovićev rođendan
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vojin Mijatović

Prošle su skoro tri decenije od potpisa mirovnog sporazuma u Dejtonu, dočekali smo mir, demokratiju, privatizaciju, tranziciju….

Piše: Vojin Mijatović

Dočekali smo i prošli mnogo toga, a zapravo nismo mrdnuli ni milimetar napred u odnosu na 92-95.

Teška nesreća kod Makarske: Autobus sletio 60 metara u provaliju

Teška nesreća kod Makarske: Autobus sletio 60 metara u provaliju

Koliko god se žalili na sopstveno stanje društva u kome živimo, mi zapravo uživamo u okvirima koje sami kreiramo, ovo je društvo okovano u religiozno srednjevekovnu političku matricu čije najgore obrise smo pokazali tokom rata na sve tri strane.

Uz silne probleme i izazove ceo svet ide napred, a mi koliko god se pretvarali da se gnušamo nad sopstvenim stanjem zapravo živimo naše stagniranje i vraćanje unazad.

Ovo je zaisgurno stav većine u sva tri nacionalno religijska tora i upravo ta većina uživa u srednjovekovnim recidivima tri nacionalna indetiteta koja su omeđena kroz spoj religije, politike i nacionalizma.

U poslednjih 15 dana upravo su tri događaja potvrdila sve ovo.

Dragan Čović je proslavio rođendan na kome su “visoke zvanice” ushićeno stigle pa čak i helikopterima, a on je predstavio porodični grb.

Koliko god svi mi isto komentarisali i ismevali se upravo je 70% hrvata u nas ostalo u transu i dok slavi svog kralja sanja dan kada će imati isti takav grb.

Verovali ili ne samo zbog grba Čović je već završio pola posla za izbore sledeće godine, a mi se možemo sprdati sa njim do ujutru.

Ubrzo posle, Dodik je na Kozari napravio svesrpski sabor, kao kinesku kopiju Miloševićevog Gazimestana, prvi u srba je urlao, rekao “ne” međunarodnoj zajednici i dokazao po stoti put najveću srpsku zabludu srbuj makar slamu jeo.

I koliko god mi to ismevali, brojali koliko ih je došlo, rugali se režimskim starletama koje su se redom slikale sa režimskim plemstvom, zapravo prosečni srpski glasač je koliko god ljut na Dodika u sebi ili na glas rekao to je lider, to je srbin, sam protiv svih.

Ovim jeftinim performanskom na Kozari uz standardni folklor pevaljki, roštilja i rakije Dodik je završio pola posla za sledeće izbore, a mi se možemo sprdati do sutra sa njim.

Treći događaj koji je izazvao ništa manju pažnju jeste događaj decenije među bošnjacima svadba u kući Izetbegović.

Sve je bilo u punom kapacitetu uz prisustvo i potpis brata iz Ankare, kao potvrdu da se zna da sve bošnjačko na ovim prostorima pripada samo njima Izetbegovićima.

Njihovo je sve od džamije do hotela, od obaveštajne službe do pevača i pevaljki.

I dok su se ibretili svi na društvenim mrežama, a “nezavisni režimski i opozicioni” mediji prenosili sve u minut kao reality show, 70% u bošnjaka se treslo od ponosa i plakalo fanatično zbog svadbe na dvoru prvog u bošnjaka i dolaska brata iz Ankare.

I možemo se sprdati sa njima do ujutru Bakir je udao kćerku i završio pola posla za izbore sledeće godine.

Sve ove događaje u punom kapacitetu su podržali poglavari i visoki esnaf verskih zajednica, jer bez njih ne ide , bez njih se ne vlada to je neraskidiva matrica tri torovska indetiteta

I ponekad mi samo odzvanja u glavi Josip Pejaković i ona njegova 'on će meni nema Bosne'.

Ima Bosne bilo je i biće samo što je njihova i u njoj nema mesta za nas koji smo se rodili kao ljudi, njom vladaju konstitutivni, koji se nisu izgleda rodili kao ljudska bića već kao srbi, bošnjaci i hrvati.

I opet uprkos svemu reći ću da ovo može biti normalna, sekularna i demokratska država, ali to mogu uraditi samo iskreni, hrabri ljudi sa jasnim stavom da svaki čovek ima ista prava, da je popovima i hodžama mesto u crkvama i džamijama a ne u politici, da političari moraju raditi za građane, a da zakoni podjednako važe u za sve.

Moramo kolektivno preživeti katarzu ali ne samo prošlosti već i sadašnjosti, u suprotnom svako prosečno srpsko dete živeće da bude Dodik, bošnjačko Bakir, hrvtasko Čović, večno će živeti njihova plemena i sledbenici, a oni koji tako ne misle pravac 'Nemačka'.

Jako je malo ostalo vremena da menjamo sebe i stanje, do tada oni i dalje vode ubedljivo, Dragane sretan rođendan, porodici Izetbegović čestitam venčanje, a Mile Kozara je samo nalik Gazimestanu bila, i totalno je glupo kada ne pevaš na nastupu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije