RS: Sastanak opozicije u ponedjeljak zbog Dodikovih izjava?

2
Radiosarajevo.ba
RS: Sastanak opozicije u ponedjeljak zbog Dodikovih izjava?
Foto: Printscreen / Milorad Dodik nakon sastanka
Lideri opozcije u bh. entitetu Republika Srpska su, kako saznaje BN televizija, planirali sastanak u Banjoj Luci i to s ciljem da se sagleda novonastala situacija nakon izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika.

Podsjetimo, Dodik je u petak kazao da "Dejtonski sporazum skoro i ne postoji te da on podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine".

"Ja sam za održavanje teritorijalnog integriteta BiH, a politički aranžman mora biti rezultat unutrašnjeg dogovora. Dejtonski sporazum skoro i ne postoji jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice i zato moramo doći do novog dogovora koji može stabilizovati BiH u nekoliko narednih decenija", kazao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i članova Predsjedništva BiH.
Osim ove izjave, Dodik je, između ostalog u petak, izrazio žaljenje što Turska nije bila više uključena u izbor visokog predstavnika, ali je iskoristio priliku da još jednom "zaprijeti" disolucijom entiteta RS.

Podsjetimo, predsjednik SDS-a Mirko Šarović još je u četvrtak komentarisao najavu sastanka Milorada Dodika s turskim predsjednikom. Rekao je da SDS "nije dao saglasnost" Dodiku da on ide na pomenuti sastanak u Sarajevo.

U prvoj reakciji nakon sastanka u Sarajevu zbog kojeg je od opozicionih stranaka u RS-u primio brojne kritike za narušavanje "srpskog jedinstva", Milorad Dodik je dao izjavu za banjalučku Alternativnu televiziju.

"U Sarajevu postoji jedna arogancija i ignorancija prema nama (op. entitetu RS) i to je definitivno jasno. Moj pokušaj da kažem da moramo da razgovaramo o tome, vidjeli ste na samoj konferenciji za štampu, a vidim da to potvrđuju i neke od vođa od opozicije koji kažu da nam ne trebaju novi dogovori.

U uslovima kad imate potpuno oskrnavljen Dejtonski sporazum, dakle promijenjen je Ustav BiH i oni kažu da nam ne treba novi dogovor znači da pristaju da im se to nameće i da ne žele da prekinu tu nit i da pokušaju nešto da urade i neku drugu poziciju da uspostave", rekao je član Predsjedništva BIH Milorad Dodik.

Također, govoreći o sastanku s Erdoganom, Dodik je naglasio kako smatra da je predsjednik Turske "jedan veliki lider, državnik, važne i velike zemlje" poentirajući kako se Erdogan "veoma interesovao o odnosima unutar BiH i mogućim izlazima iz problema".

Prema Dodikovom utisku, on smatra da je turski predsjednik svjestan podijeljenosti u Bosni i Hercegovini. Iz entiteta Federacije BiH stigla je reakcija Stranke za Bosnu i Hercegovinu u kojoj se ističe da je "poduga lista uvreda koje svakodnevno Dodik priređuje svima koji se bore za opstanak multietničke i multikulturalne Bosne i Hercegovine".

[related]https://radiosarajevo.ba/sport/nogomet/privremeno-rjesenje-dino-durbuzovic-je-novi-trener-fk-zeljeznicar/542390?type=trending[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije