Jasna Diklić: Silovatelj

Radiosarajevo.ba
Jasna Diklić: Silovatelj
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

Svako jutro uzimam dnevne novine, listam ih uz kafu i mislim kako me svaki put iznova sadržaj tekstova, a pogotovo njihovih naslova, uznemiri, razbjesni, zapljusne osjećanjem nemoći.

Tako zadnjih dana čitam naslove: Prijavljeno silovanje maloljetnice, Silovanje maloljetnice u Sarajevu, Silovana dvanaestogodišnja djevojčica...

A zatim - Osumnjičeni za silovanje maloljetnice brane se sa slobode!

Koje slobode, čije slobode?

Pokušat ću sagledati ovo iz pozicije roditelja. Nisam ni pedagog, ni psiholog, ali imam godine koje mi na neki način daju iskustveno i emotivno pravo.

„Ti si lijenština, trapav, glup, obična djevojčica, sebična, prljav, glupa, nevaspitan, bez mozga, muka mi je od tebe...“ Ovo su samo neke od roditeljskih "intervencija" kojih se prisjetila grupa djece u razgovorima s dječijim psiholozima.

I tu sve počinje. Rijetko koje dijete će smatrati da su njihovi roditelji bili namjerno zlonamjerni ili destruktivni, to je prosto bio način da se djeca poprave. 

Ali um pamti više od onoga što predpostavljamo. Svijet je ponekad nepravedno i teško mjesto za djecu. Roditelji bi trebali biti djeci utočište, ona nam dolaze sa svojim problemima da potraže pomoć. Načini na koji reagujemo ili povećavaju njihovo povjerenje ili podižu zid koji će kasnije biti teško srušiti.

Djeca su danas izložena nasilju i jeftinim životnim vrijednostima. A onda dolazi vrijeme seksualnosti, ranjiv period. Mlada osoba treba da čuje da je seks dobar, da je seksualnost zdrava i lijepa i da nosi sa sobom odgovornost za donošenje odluka. 

Današnji ljubavni moral treba zasnivati na racionalno odbranjivim pojmovima, a ne na tradicijom prenošenim zabranama i društvenim pritiscima. 

Djeci treba dati prostor i za bijes i za strah i tugu i radost. Ako ih sve gore navedeno mimoiđe oni će zasigurno biti ljudi sa psihičkim problemima. A onda su to i potencijalni pedofili, silovatelji i predatori. To postaju bijesni i destruktivni ljudi, oni se brane čineći drugima zlo. 

I otud ovakvi uznemirujući naslovi u novinama. I nije problem u djevojčicama kojima takvi uzimaju naivnost, nevinost, sve ono što bi bez ovakvih bolesnika one mogle imatii, što im pripada. Problem je u onima koji nisu znali kako dalje sa svojim sinovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije