Jasna Diklić: Kako se u današnje vrijeme kaže "simpatija"

Radiosarajevo.ba
Jasna Diklić: Kako se u današnje vrijeme kaže "simpatija"
Ilustracija: Azra Kadić, Radiosarajevo.ba / Zaljubljenost

Kada je moja kćerka bila gimnazijalka pitala sam je, onako neobavezno, da li ima simpatiju? Pogledala me, nasmijala se i prokomentarisala - čuj simpatija!

Piše: Jasna Diklić za Radiosarajevo.ba 

Shvatila sam sam da se simpatija iz mog vremena više tako ne zove nego nekako drugačije. Nisam saznala kako, a možda i nema neka nova riječ.

Simpatija je početak osjećaja zaljubljenosti, a  obično se  dešava u adolescentnoj dobi. Adolescencija  je doba velikih promjena. Tijelo trpi mnogostruke promjene što čini da ih  adolescent najčešće ne prepoznaje na pravi način.  I u takvom osjećaju promjena dešava se -zaljubljenost.

Haos je to u tijelu , u glavi... polako se sužavaju svi dotadašnji interesi, sužava se svijest i osoba u koju je mladi čovjek zaljubljen postaje centar svijeta. Ništa drugo  nema takvu snagu i takav adrenalin kao početak „gubljenja pameti“.

Jedinstven osjećaj ljepote, ali i nemoći.  I on je oduvijek isti, da li počinje sa simpatijom ili ne!

Treba imati na umu da je to osjećanje zaljubljenosti prolazno, da je divno da se desilo, ali sa ipak treba naučiti prepoznati rizike, napraviti razuman izbor.

Treba pokušati kontrolisati svoj život i kakva se obećanja nude. U vrijeme zaljubljenosti upuštanje u rizik postaje više od romanse. Ono postaje suštinski instrument kojim adolescenti trebaju oblikovati svoj život.

Prava ljubav je mnogo više od simpatije. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije