Jasna Diklić: Damir Imamović, čovjek moje zemlje

2
Jasna Diklić
Jasna Diklić: Damir Imamović, čovjek moje zemlje
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

U toku noći, kada sam bila studentica, grupa mladića je došla pod moj prozor u zgradi na Marijin Dvoru, gdje i sad živim i pjevali su sevdalinke.

Te noći su se svi stanari probudili, osim mene. Sutradan se pričalo o sjajnom izboru i interpretaciji pjesama, a meni ostalo žaljenje.

Ne znam zašto, ali me nedavni nastup Damira Imamovića na jednom našem TV programu, podsjetio na ovaj davni događaj.

Piše: Jasna Diklić 

Možda zato, jer sam prepoznala osjećanje za slobodu drugog, za dostojanstvo drugog, prihvatanje bez iluzija, saosjećanje s bićima koje susrećemo i svijest o tome da u njima postoje beskonačne mogućnosti, to je bila poveznica vremena moje mladosti i Damira Imamovića koji me je asocirao na tu mladost.

Nedavno je objavljeno da je dobitnik prestižne nagrade "Najbolji evropski umjetnik", koju dodjeljuje britanski muzički magazin Songlines .Niko se tome nije iznenadio, osim njega.

Skroman, samozatajan, pristojan, talentovan, to su elementi umjetničke ljepote koje brani svojom kreativnošću Damir Imamović.

Mnogo tekstova je napisano o Damiru Imamoviću, ali čini mi se da nije poklonjeno dovoljno pažnje o njegovom dramskom i filmskom stvaralalaštvu.

Evo nekih od predstava i filmova u kojima je komponovao muziku: Kad bi ovo bio film, Sve se nekako preživi osim smrti, Snijeg, To nikad nigdje nije bilo, Tajna džema od malina, U traganju za bojom kestena; dokumentarce Sarajevo i U zraku.

Ali je muzički oblikovao i godišnjicu proslave ZAVNOBIH-a.

Ima nečeg vedrog i uzornog kod Damira, ima poštovanja prema sebi i drugima. On govori da bi ga se čulo i sluša sa uživanjem da bi čuo. Način kako se govori važi kao mjerilo za stav.

Na kraju svog gostovanja na televiziji je otpjevao pjesmu Čovjeku moje zemlje. Bila sam potresena i tekstom i interpretacijom.

Slušaj me,znam da boli
Ovaj sevdah čudne ptice
Do kad ćeš biti otud
Otkud stižu izbjeglice
Ti si veći od svog straha
Ti si jači od tuge
Čovječe,pusta ti je zemlja
A tebi se ne ide
Pukni sad,nek se slomi
Tebi malo treba snage više
Mijenjaj se,pruži korak
Nešto novo da prodiše.

Sretno Damire, čovječe moje zemlje!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije