Jasmin Medić za austrijski medij: 'Odnos Aleksandra Vučića prema genocidu i ratnim zločincima'

Radiosarajevo.ba
Jasmin Medić za austrijski medij: 'Odnos Aleksandra Vučića prema genocidu i ratnim zločincima'
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Nijedan državnik se nije toliko trudio da spriječi usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija kao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Možda će neko reći da je to normalno jer su počinioci genocida, poput Vučića, pripadnici istog naroda. Međutim, postoji veza između njega lično i onoga što se dogodilo u zaštićenom području UN-a Srebrenica u julu 1995. godine.

U julu 1995. godine, dok su se u istočnoj Bosni odvijala masovna pogubljenja bošnjačkih civila, 25-godišnji Vučić, tada član ultranacionalističke Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije, poslao je poruku međunarodnoj zajednici: „Ako ubiješ Srbina, mi ubijemo stotinu muslimana...

Piše: Historičar Jasmin Medić za Kurier

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

Bio je jedan od najistaknutijih lidera SRS-a, koji se otvoreno zalagao za stvaranje Velike Srbije, koja bi pored Srbije i Kosova obuhvatila i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i dijelove Hrvatske. SRS je otvoreno podržavala kasnije osuđene ratne zločince, negirajući, pa čak i veličajući zločine nad bošnjačkim, hrvatskim i albanskim civilima.

U međuvremenu, Tribunal za ratne zločine u Hagu podigao je niz optužbi protiv osumnjičenih ratnih zločinaca, uključujući Radovana Karadžića (tadašnjeg predsjednika Republike Srpske) i Ratka Mladića (komandant Vojske Republike Srpske).

Jasmin Medić
FOTO: AA: Jasmin Medić

Optužbe protiv dvojice vodećih Srba iz RS-a uključuju glavnu optužbu za genocid u Srebrenici i ubistvo preko 8.000 bošnjačkih civila u julu 1995. godine. Kako bi pokazao lojalnost i jednima i drugima, Vučić se zaglavio u zgradi liberalnog TV kanala B- u 2007. 92 plakata sa natpisom „Bulevar Ratka Mladića“.

Razočarani Vučić iz New Yorka: Neke države su nam zabile nož u leđa. Bit će loših vijesti...

Razočarani Vučić iz New Yorka: Neke države su nam zabile nož u leđa. Bit će loših vijesti...

Odmah potom je u Skupštini Srbije najavio: „Svaka kuća cijele porodice Vučić, a mi nismo mala porodica, imat će otvorena vrata za generala“ i pokazao plakat na kojem je pisalo: „Sigurna kuća za Ratka Mladića."

Nekoliko dana nakon hapšenja Radovana Karadžića 2008. godine u Srbiji su održane kontrademonstracije. Vučić je i tada bio učesnik protesta koje je policija morala nasilno zaustaviti. Svi koji nisu učestvovali su prikazani kao izdajnici srpskog naroda.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije