Jasmin Medić: Osvrt na dvije stvari tokom obilježavanja Dana bijelih traka 2024. godine u Prijedoru

Radiosarajevo.ba
Jasmin Medić: Osvrt na dvije stvari tokom obilježavanja Dana bijelih traka 2024. godine u Prijedoru
Foto: Anadolija / Dan bijelih traka u Prijedoru

Prva je ta da je i ove godine bez ikakvih provokacija i dostojanstveno u Prijedoru obilježen Dan bijelih traka. Ponovo je upućen zahtjev roditelja ubijene djece gradskoj vlasti da odobri izgradnju spomen-obilježja za 102 ubijene djece. Borba roditelja, procjenjuje se, nije ni blizu nekog uspješnog završetka, a uspješan završetak je onaj trenutak kada roditelji iskažu zadovoljstvo odobrenim zahtjevom i izgrađenim spomen-obilježje. No, ostavit ćemo tu temu za neki drugi put.

Piše: Jasmin Medić, Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju

Ima ta jedna specifičnost u Prijedoru koja ga razlikuje od svih drugih gradova u Bosni i Hercegovini, a to je da se u njegovom centru obilježava godišnjica zločina nad onom etničkom i vjerskom grupom koja je postala, uslijed masovnih zločina, brojčana manjina. Ove godine su, potvrdit će vam učesnici obilježavanja Dana bijelih traka, u toku mirne šetnje glavnom prijedorskom ulicom svi ugostitelji ugasili muziku u svojim objektima. Da budemo jasni: gotovo svi ugostitelji u glavnoj prijedorskoj ulici su Srbi. Etničku pripadnost ugostitelja treba naglasiti jer živimo u društvu u kojem ovo i nije neka vijest, a porodicama ubijenih ipak taj gest može puno da znači. Podsjetilo me i na jedno lično iskustvo iz 1992. godine.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

U blizini glavne prijedorske ulice živi i danas jedan čovjek, opet namjerno hoću da naglasim da je Srbin, koji je - nakon što sam sa svojom porodicom prognan iz Kozarca u Prijedor - saznao da smo u izbjeglištvu i koji nas je u par navrata obilazio i stavio se na raspolaganje da nam bude od pomoći. U gradu Prijedoru su, koncem maja i početkom juna, samo oni hrabriji Srbi se odvažili i pokazali svoju ljudskost rizikujući i vlastititu sigurnost. Čak i takav jedan, naizgled mali gest, tada je puno značio. Uspjeli smo se prebaciti u dio prijedorske opštine u kojem tada nije počelo „etničko čišćenje“.

Tokom obilježavanja Dana bijelih traka kafići u Prijedoru ugasili muziku

Tokom obilježavanja Dana bijelih traka kafići u Prijedoru ugasili muziku

Identitet tog čovjeka ne bih nikada otkrio, a njegov prezimenjak i rođak bio je jedan od glavnih pripadnika Interventnog voda prijedorske policije koja je ubila oko 200 civila na Korićanskim stijenama. Na Korićanskim stijenama ubijen je i moj otac. Dva rođaka, sušta suprotnost. I ovo nije izolovan slučaj u Prijedoru iz te 1992. godine. Bilo je i onih koji su i više žrtvovali da bi spasili ili pomogli svoje poznanike ili prijatelje. I o njima treba da se govori.

Druga priča. Prije nepune dvije godine sam od Tužilaštva Bosne i Hercegovine dobio naredbu da napišem vještačenje-analizu o prijedorskim logorima. Vještačenje je završeno u zadatom roku, proces optuženima se vodi, ostalo je historija... Međutim, sjećam se i koliko sam u razgovorima sa osobama iz Tužilaštva razmatrao mogućnost da se i neke druge osobe uključe u pisanje vještačenja. Za vještačenje se, poznato nam je, traži zvanje i „specijaliziranost“ autora za određenu oblast. Nažalost je to tako jer nam je samim time bio sužen prostor za djelovanje. Posljednja dva dana je u Prijedoru u organizaciji Memorijalnog centra Sarajevo održana konferencija o logorima u Bosni i Hercegovini.

Organizator je napravio samo sebi znanu selekciju učesnika, pa na konferenciju nisu pozvani niti naučnici niti aktivisti koji se bave zločinima u Prijedoru - autori knjiga, članaka, ekspertiza i onih koji su radom na ekshumacijama pronašli na stotine ubijenih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Meni lično je, poučen iskustvom sa Tužilaštvom i očito pogrešnom percepcijom da manjka onih koji su specijalizirani za zločine u mome rodnom gradu, pao kamen sa srca. S jedne strane sam saznao da imamo na desetine stručnjaka koji znaju više od nas o Prijedoru, a s druge mi je drago da će isto to Tužilaštvo imati koga pozivati u složenim procesima pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Prijedor, Dan bijelih traka i priča o čovjeku koji je aplauzom ispraćen u smrt

Prijedor, Dan bijelih traka i priča o čovjeku koji je aplauzom ispraćen u smrt

Sada imaju cijeli jedan Memorijalni centar u glavnome gradu! Samo je još potrebno da umjesto boravka i slikanja po Prijedoru svoju „borbu za istinu o Prijedoru“ u detaljnom razmatranju više desetina hiljada dokumenata, svjedočenja, razumijevanju konteksta zbivanja i onog vladajućeg birokratskog aparata u Prijedoru 1992. godine, napraviti selekciju svjedoka i svega vezano za to.

Tako da, dragi stručni saborci za Prijedor, čekamo zbornik radova s konferencije i neprestano ćemo pratit ćemo vaš rad, naročito vaš doprinos u saradnji sa Tužilaštvom. Nama je Prijedor sudbina.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije