Jasmin Medić: Institucionalno maltretiranje Bošnjaka u RS

Radiosarajevo.ba
Jasmin Medić: Institucionalno maltretiranje Bošnjaka u RS
FOTO: AA / Jasmin Medić

Kada u Sarajevu neko kaže da u tržnim centrima nema svinjskog mesa želeći tako ukazati na navodnu diskriminaciju Srba i Hrvata, imamo potrebu da to čim prije demantujemo i da pokažemo da u Sarajevu niko nije ugrožen. I dobro je da takve demantujemo.

Piše: Jasmin Medić, Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju

Međutim, koji su razlozi da vijesti o napadima na Bošnjake u RS postanu toliko neprimjetne? Jučer je direktor MC Srebrenica Emir Suljagić dobio poziv na saslušanje, a ista je ta policija u Prijedoru jučer (srijeda, 12. juni, op. a.) sprovela i maltretirala Bošnjaka Emsuda Brdara.

Helez u službenoj posjeti Rumuniji: Euroatlantske integracije kao ključni cilj BiH

Helez u službenoj posjeti Rumuniji: Euroatlantske integracije kao ključni cilj BiH

Dobio sam informaciju od ljudi koji tamo žive da je još jedan Bošnjak iz Prijedora ovih dana prošao kroz istu torturu. To se, dakle, desilo samo par dana nakon što smo svi pohvalili gest pojedinih Srba u Prijedoru kada su ugasili muziku dok se obilježavao Dan bijelih traka u centru grada.

Napadi na Bošnjake u RS su do te mjere česti da nas više ne treba da iznenadi ako neke institucije u tom entitetu naprave odjele za maltretiranje Bošnjaka.

Znam da se neke osobe zgražavaju kada se spomene etnička pripadnost napadnutog jer su oni "građani svijeta", ali nastavi li se ovakva tortura doći će ova policija i po "građane svijeta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije