Iza Razija Mešević Kordić: Rim, okus grada
Ah, Rim… vječni grad. Koloseum, Forum Romanum, Fontana di Trevi, Piazza Navona, Vatikan… Ako i niste bili u Rimu, sigurno ste vidjeli fotografije ili čitali o ovim veličanstvenim znamenitostima. A ako jeste, vjerovatno ste ih već sve ili većinu vidjeli, jer se nalaze veoma blizu jedne drugima. Ipak, darlings, Rim može ponuditi još mnogo toga.
Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com
Stoga nemam namjeru da glumim bilo kakvog običnog i dosadnog vodiča kroz grad i da vam pišem o stvarima, koje možete pročitati bilo gdje. Umjesto toga, podijelit ću s vama priču o jednoj veoma "ukusnoj ekspediciji" kroz ovaj čarobni grad, te dati nekoliko savjeta i informacija za one od vas, koji posjećuju Rim po prvi put. Budući da sam žena, a mi žene nismo vezane logikom, počeću s ovim drugim.
Ako jedva čekate da bacite novčić u Fontanu di Trevi i poželite brdo love, princa ili princezu na bijelom konju, veće grudi, veće… mislim… šta god da biste htjeli uvećati ili "unaprijediti", moram vas malkice razočarati.
Fontana se trenutno renovira i čisti. Tako da nemojte biti šokirani ako zateknete prozirnu plastičnu ogradu, radnike i fontanu bez vode. Ipak, za utjehu su stavili mali bazen s vanjske strane ograde, napunili ga vodom i postavili fotografiju fontane za sve one, koji ipak žele da izvrše "ceremoniju bacanja novčića". Meni je ta improvizacija izgledala prilično užasno, ali… pustite mene da gunđam i ako želite ostaviti svoju željicu u Rimu – bolje išta nego ništa, zar ne, darlings?
Također, nakon godina i godina čekanja i nekoliko kontroverzi (ako je moguće u Rimu iskopati "rošu" za igranje klikera i naići na arheološko nalazište, šta je tek moguće kada se kopa dublje… tako da…, metro sistem u Rimu je bogatiji za još jednu liniju – "Linea C", koja još nije završena. Tako, očekujte da ćete oko Koloseuma zateći dio gradilišta, no koje vas ne bi pretjerano trebao ometati u obilasku ovog dijela grada.
Rim je popularan cijelu godinu, ali naravno postoje periodi kada je turista toliko, da i sami jedni drugima idu na nerve. Zato… da biste izbjegli duga čekanja i gužve, preporučujem da prije dolaska online rezervišete ili kupite karte za neka veoma popularna mjesta kao npr. Vatikanske muzeje ili za organizovanu posjetu Koloseumu u pratnji vodiča. Inače… budite kreativni i drugačiji prilikom posjete – sami iznajmite bicikl ili vespu ili rezervišite organizovani obilazak grada na nekom od ova dva prevozna sredstva. Također, upoznajte Rim i noću – to je potpuno drugi grad!
No, o tome sam već pisala u posljednjem postu. Za sve vas koji planiraju uskoro u posjetu, do 1. 11. možete posjetiti noćnu videoprojekciju na otvorenom u Foro di Augusto, pod nazivom "Putovanje kroz stari Rim". Potpuno oduzima dah, učinit će da se osjećate WUNDERBAR i ja je mogu samo preporučiti.
Što se tiče mog darlinga i mene – za nas Rim nije bio nova teritorija, tako da smo ovaj put odlučili da vidimo i probamo nešto novo. A šta je jedna od glavnih asocijacija na Italiju? Pa naravno – fantastična hrana! A ko voli da jede? Ja, ja, ja!!!
Kako biste okusili autentičnu lokalnu hranu u Rimu, podrazumijeva se, da se trebate držati što dalje od restorana, čiji jelovnici imaju fotografije pojedinih jela, ali šta pričam – vi to već znate, darlings, zar ne? Ako imate malo više vremena, čak i oko turističkih centara kao što su Piazza Navona ili Fontana di Trevi, možete naći kvalitetne i relativno pristupačne restorane, kao što je npr. "Piccolo Arancio", gdje smo uživali u divnom ručku. Ipak, ovaj put smo htjeli nešto više. Zato smo rezervisali gastronomski turistički obilazak pod nazivom "Ukus Testaccioa", koji je obuhvatao degustaciju više od deset italijanskih kako slatkih, tako i slanih delicija, te obilazak nekoliko lokalnih znamenitosti, koje nisu u svakom turističkom vodiču. Testaccio slovi za "foodie četvrt" u Rimu, a neki ga nazivaju i "srcem grada", budući da predstavlja radničku četvrt gdje je nastala i do danas se održala istinska rimska kuhinja. Potpuno je različit "Centro Storico". Malo turista, mirniji saobraćaj, bez hektike i gužve…
Mogla bih napisati barem četiri posta o ovom obilasku, budući da je bio divno iskustvo, no ipak ću vam samo nabrojati neke od delicija koje smo probali i lokacija koje smo posjetili, te vam pokazati nekoiko fotografija… onako… čisto da vam voda počne ići na usta. Ovaj vic je na moj račun, jer upravo se to dešava meni dok ovo pišem.
Kako početi gastronomski obilazak u Italiji? Pa naravno, s picom iz Volpetti Piu, kako drugačije? Nakon toga smo uživali u "Pecorino al Tartufo" i "Bresaola" – tankim kriškicama sušene govedine u delikatesnom dućanu Volpetti . Zatim je bilo vrijeme za nešto slatko, tako da smo u trenu smazali mali "Cornetto" i božanstveni mini tiramisu u čokoladnoj čašici u kafeu Barberini. Obilazak smo nastavili kroz Testaccio tržnicu, gdje smo probali "Bruschetta" i "Cannoli".
Na red je onda došao i "pravi ručak" u Flavio al Velavevodetto jer ništa nismo okusili barem 20-ak minuta, gdje su nam ponuđene tri vrste tjestenine. Nevjerovatno, ali istinito – nakon ručka je bila na redu mala proba rimske "ulične hrane". Konačna destinacije je, naravno, bila jedna tradicionalna đelaterija (Giolitti), gdje smo uživali u tradicionalno pripremljenom italijanskom sladoledu i usput naučili kako razlikovati umjetni i pravi "gelato". Simpatična stvar vezana za ovu đelateriju je ta, što smo naučili da "svi okusi sladoleda nisu ravnopravni". Ako naručite dva ili tri okusa koja se po procjeni prodavača ne slažu – nećete ih dobiti! Ja sam npr. htjela sorbet s okusom kafe i sladoled od lješnjaka, ali sve što sam dobila bilo je odmahivanje glavom i jasno uputstvo: "Caffe con Zabaione o con Crema! Crema!" Tako da sam dobila okus kafe i krema i šta da kažem… savršeno su se slagali.
Kao bonus uz ove gastronomske senzacije, uživali smo i u šetnji kroz Testaccio, a naši divni vodiči Sarah i Kate su nas odvele da vidimo i jedinu piramidu u Rimu, posjetili smo grobove poznatih pjesnika Keatsa i Shelleya i čuli veoma zanimljivu priču o istoriji ove četvrti.
Na kraju, nakon četiri sata hrane i ugodnog razgovora s ljudima s Novog Zelanda, iz Švedske, SAD-a, Njemačke i Dubaija, koji su bili s nama u grupi, pozdravili smo se s Testacciom i… nastavili jesti uvečer… i narednih dana :-) dok smo isprobavali đelaterije (San Crispino, Don Nino, Grom i Fatamorgana), ponudu aperitiva (posjetite Salotto42 ili Er Caffettiere) i lutali kroz šarmantne četvrti Monti i Pigneto (posjetite La Vacca M'briaca).

I tako, darlings… po povratku kući nije mi palo na pamet da probam navući bilo koje pantalone, već sam naredni dan na posao otišla u najlepršavijoj haljini iz ormara. Prema tome, u narednim sedmicama možete očekivati neki post u kategoriji "Pink of Health" na temu kako sam ponovo ušla u redovni režim ishrane i vježbe. Ma šaaaalim se! Svaki zalogaj, svaki okus i svaki miris je bio vrijedan tog malog stezanja pantalona. Jer, darlings, od takvih momenta se sastoji lijepa strana života – zbog čega ih sebi uskraćivati. Kilice nestaju – uspomene ostaju. Ciao, ukusni Rim!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.