Ivan Trajković: I Azija se ubrzano naoružava

0
Radiosarajevo.ba
Ivan Trajković: I Azija se ubrzano naoružava
Foto: Privatni album / Ivan Trajković

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Ruska agresija na Ukrajinu je u proteklih godinu dana dovela i do velikog rasta prodaje oružja širom svijeta. Praktično da nema države u svijetu koja u ovom trenutku ne transformiše svoje oružane snage i bezbjednosni-obaveštajnih sektor, te planira skora ulaganja u nove letjelice i borbene sisteme.

Globalna potrošnja u vojnom sektoru je porasla između šest i deset posto, a analitičari navode da će vojni budžeti do 2025. godine biti ukupno povećani za više od dva triliona dolara.

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH: Samo jedna tačka na dnevnom redu

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH: Samo jedna tačka na dnevnom redu

Piše: Ivan Trajković, za Radiosarajevo.ba

Ovaj trend, iako na prvom mjestu pokrenut ratom u Ukrajini, također ima i svoje uzroke u tenzijama u Južnom Kineskom moru, te velikoj ekspanziji kineskog naoružanja i vojnih aktivnosti. Kina je također izgradila ili trenutno gradi više od 20 vještačkih ostrva ukupne površine veće od 1300 hektara, u regionu Lankiam Cay, Panatskim ostrvima i arhipelagu Whitsun.

Na sedam od ovih ostrva već postoje aktivne vojne baze, od kojih barem tri imaju i svoje aerodrome. Na ostrvima se takođe nalaze i protiv-avionski i protiv-brodski raketni sistemi. Mornarica SAD redovno nadgleda vojne aktivnosti u Južnom kineskom moru, koristeći najčešće avione 'Poseidon P-8A', tzv. 'leteće komandne stanice za izviđanje', kao i 'E-2 Hawkeye' avione za elektronsko izviđanje (AWACS, Airborne Early Warning and Control).

Pritajeni azijski tigar

Iako stranice svjetskih medija najviše zaokupljuju američkih i ruski bombarderi i raketni sistemi, Japan također ima izuzetno razvijenu vojnu industriju. Japanska kompanija 'Mitsubishi Heavy Industries' tako razvija trenutno novi lovac-bombarder 'F-X', koji po svojim performansama spada u avion najnovije šeste generacije. Sa dva motora novog dizajna 'XF-9', ovaj japanski lovac će moći da daleko manje bude vidljiv na radaru, koristeći novi računarski dizajn krila i trupa. Zbog ovoga je stabilnost aviona povećana za više od trideset posto, dok je težina letelice smanjena za jedanaest posto.

Ivan Trajković: Rusija zaplijenila 36 satelita!

Ivan Trajković: Rusija zaplijenila 36 satelita!

'F-X' će imati i tzv. 'AESA' radar, aktivno skeniranje terena, infracrveni sistem za 'nultu navigaciju' (avion praktično može da leti bez optičke vidljivosti), te nove 'GaN' antene koje su daleko osjetljivije kako na prijateljske, tako i na signale neprijateljskih sistema, bilo u vazduhu ili na zemlji. 'F-X' će biti i jedna od prvih letjelica koja će koristiti 'Meta materijale', koji su unaprjeđenje dosadašnjih kompozitnih materijala i legura. Takođe, avion će imati i do sada neviđeni sistem 'plasma stealth' - polje jonizujećeg (naelektrisanog) gasa oko letjelice, koji se na radaru vidi samo kao neka vrsta greške u očitavanju.

'F-X' će prvenstveno biti namenjen za patroliranje oko voda Japana (maritime air cruiser), i biće naoružan domaće razvijenim protiv-brodskim raketama 'ASM-3' . Ova raketa ima domet od 200 kilometara, te može sama da koriguje putanju leta i da izabere novi cilj na moru ili na kopnu. Također, ovo je i prva ovakva supersonična raketa koja koristi čitav niz senzora: inercioni, GPS satelitsko navođenje. 'SARH' radar kao i standardni pasivni radar.

Ne zaostajati u regionu

Japan je dugo vremena u geo-političkom domenu zavisio od stavova svog saveznika Sjedinjenih država , ali sada zbog novih međunarodnih okolonosti želi da ponovo preuzme domaću inicijativu kada je sfera bezbjednost u pitanju.

Ivan Trajković: Rusija u Ukrajini koristi krstareće rakete bez bojevih glava

Ivan Trajković: Rusija u Ukrajini koristi krstareće rakete bez bojevih glava

I Južna Koreja i Kina također razvijaju čitav niz svojih letjelica i oružanih sistema, a Sjeverna Koreja vrši testove balističkih raketa na gotovo mjesečnom nivou. Također, tu je i problem Kurilskih ostrva, sa kojima Japan ima dugogodišnji spor sa Ruskom Federacijom. Prije samo pet dana, Sjeverna Koreja je izvršila novi test svoje balističke rakete koja potencijalno može da nosi nuklearnu bojevu glavu - raketa je preletela Južnu Koreju i pala u vode blizu japanske obale.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije