Ivan Trajković: Rusija ima poseban vojni operativni sistem

1
Radiosarajevo.ba
Ivan Trajković: Rusija ima poseban vojni operativni sistem
Foto: Arhiv / Ivan Trajković i ruski hakeri

Ruska agresija na Ukrajinu je za godinu dana pokazala slabosti ruske opremljenosti i borbene gotovosti, ali je, sa druge strane, u značajnoj mjeri utjecala i na globalne ekonomske tokove, tržište energenata, i u velikoj mjeri na globalnu sajber bezbjednost.

Po procjenama stručnjaka, broj sajber napada i krađa osjetljivih podataka se duplirao na globalnom nivou u protekloj godini. Britanski ministar unutrašnjih poslova Tom Tugendhat nedavno je upozorio Vladu da postoji velika opasnost od 'ruskih sajber napada u državnoj infrastrukturi'.

Piše: Ivan Trajković, za portal Radiosarajevo.ba

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Poseban softver za posebne jedinice

Sama Rusija ima nekoliko centara koji se bave sajber napadima, hakerskim upadima u osjetljive računarske sisteme širom svijeta, te krađom podataka, prije svega onih vojnih i diplomatskih.

Najveći broj ovih jedinica se nalazi pri vojnoj obaveštajnoj agenciji 'GRU', koja svoje korijene vuče još iz vremena SSSR-a. Druge hakerske grupe su pod patronatom 'civilne' službe FSB, a sa njenom podrškom rade i labavo povezane grupe hakera i računarskih stručnjaka, koje američka agencija CIA naziva 'Fancy Bear' i 'Strontium'.

S druge strane, unutar ruskog državnog računarskog sistema se primarno koristi domaće razvijen operativni sistem pod imenom 'Astra'. Ovaj OS je zasnovan na osnovnom slobodnom (open source) sistemu Linux, koji sam ima na stotine pod varijanti. Ruski 'Astra OS' je prvobitno kreiran za potrebe ruske Glavne armijske komande, a u posljednjoj deceniji je postao standard širom državnih sistema Ruske Federacije. Sam razvoj je vođen u okviru ruske tehnološke kompanije 'Rusbitech' od 2010 godine.

Ivan Trajković: Podaci korisnika u rukama hakera

Ivan Trajković: Podaci korisnika u rukama hakera

Vladimir Putin je iste godine izdao predsjednički dekret 'P-2299', kojim se naređuje upotreba 'Astra OS' sistema na svim državnim računarima, pogotovo onima sa dokumentima označenim kao 'OVSS', što je ruski ekvivalent 'državne tajne najvišeg ranga'.

Također, postoji i nekoliko pod vrsta 'Astra OS', u zavisnosti od njegove primjene. Tako je verzija 'Smolensk' namijenjena 64-bitnim procesorima i okruženjima, 'Tula' mrežnim i serverskim sistemima, verzija 'Novorossiysk' sistemima baziranima na ARM procesorima, i 'Murmansk' za velike super računare. Neki od ovih sistema koriste i posebne procesore 'Integrated facility for Linux', koji značajno ubrzavaju obradu podataka. Veliki državni i vojni računarski sistemi također imaju i posebno razvijen modul 'Maksim', koji spriječava neovlašteno korištenje mreže i podataka.

Ovaj uređaj podržava i druge Linux operativne sisteme, pa zaposleni mogu pristupati ovim mrežama i sa terena, bojnog polja ili iz udaljenih dijelova federacije. Od 2020 godine 'Astra OS' se koristi i u institucijama na Krimu. Iako ne postoje zvaničnim podaci, stručnjaci vjeruju da je ruska armija u potpunosti napustila operativni sistem 'Windows', američke kompanije Microsoft, još početkom 2018. godine. Na terenu se koriste i posebno razvijeni tablet računari 'MIG' (Mobile Inform Group) koji takođe koriste 'Astra Linux'.

Ivan Trajković: Hakeri napali ruski sistem za upozoravanje na raketni napad

Ivan Trajković: Hakeri napali ruski sistem za upozoravanje na raketni napad

Ukrajinski sajber rat

Prema podacima Ukrajinske bezbjednosne službe (SBU), ruski hakeri su u protekloj godini vršili napade u prosjeku deset puta dnevno. Jedan od glavnih ciljeva su bili računari i mreže koji kontrolišu električnu mrežu i proizvodnju električne energije u Ukrajini.

Također, SBU navodi da su hakerski napadi koordinisani sa propagandnim aktivnostima ruskih medija, te aktivnostima samog Kremlja. Velika Britanija je Ukrajini donirala oko sedam miliona dolara za jačanje računske infrastrukture i odbranu od hakerskih napada, a ruski hakeri se ne zaustavljaju samo na ciljevima unutar Ukrajine.

Prošle godine je poljski Parlament pretrpio značajan sajber napad samo dan nakon što je izglasana rezolucija kojom se ruska vlada naziva 'terorističkim režimom'. Njemačka također vjeruje da ruska služba GRU ima i hakersku grupu u Bjelorusiji, pod nazivom 'No Name 057', te da je ova grupa pokušala više od 50 napada na informacione sisteme Evropske unije u Briselu.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije