Ivan Trajković: Hakeri napali ruski sistem za upozoravanje na raketni napad

0
Radiosarajevo.ba
Ivan Trajković: Hakeri napali ruski sistem za upozoravanje na raketni napad
Pixabay / Ilustracija

U protekle dvije nedjelje na ruskim radio stanicama se u više navrata moglo čuti zvanično 'upozorenje na mogući raketni napad'.

Protekle srijede na više od 20 radio stanica širom Rusije ponovo se čuo ženski glas koji je upozoravao građane da odmah odu u skloništa.

Piše: Ivan Trajković za Radiosarajevo.ba 

Kada prelazimo na zimsko računanje vremena?

Kada prelazimo na zimsko računanje vremena?

U nekim regionima hiljade Rusa su dobili i sms slične sadržine.

Zapravo, nikakav napad se nije dogodio, niti je bilo prave opasnosti od njega, a nadležni još istražuju kako je zvanični državni sistem za uzbunu zloupotrebljen.

Pojedini ruski mediji procjenjuju da je čak više miliona ruskih građana bilo 'žrtva' ove lažne uzbune, budući da se upozorenje čulo u više od deset velikih gradova, među kojima u Voronezhu, Kazanu, Nizny Novgorodu i Novouralsku, kao i u širim regionima Belgoroda i Kugana.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije smatra da je posrijedi hakerski napad na računarske sisteme zadužene za slanje ovakvih uzbuna, a da iza njega, najvjerovatnije, stoje ukrajinski hakeri.

Neki ruski stručnjaci navode da je zapravo posredi napad na satelitski signal kojim se prenose podaci kroz ovaj sistem, dok drugi navode da je u pitanju napad na sam 'media server', računar na kome se nalaze uskladištena ovakva audio i tekstualna upozorenja.

Ukrajina ima nekoliko hakerskih grupa koje putem interneta već godinama napadaju rusku informacionu infrastrukturu. Od njih je svakako najpoznatija 'IT Army of Ukraine', koju čini na hiljade dobrovoljaca - IT stručnjaka, stručnjaka za računarske mreže i programera.

Iako ova grupa nije 'zvanično' dio vojnih snaga Ukrajine ili neke od državnih agencija, njeni članovi od početka ruske agresije tijesno sarađuju sa vlastima u Kijevu, prvenstveno sa 'Državnom agencijom za zaštitu podataka' (SSCIP), ukrajinskim ekvivalentom američke agencije NSA, čiji je glavni zadatak zaštita Vlade i državnih službi od sajber napada i krađe podataka.

Ivan Trajković: Ko čita vaše poruke?

Ivan Trajković: Ko čita vaše poruke?

Vjeruje se da u 'IT Army of Ukraine' ima i hakera koji nisu Ukrajinci, već su u pitanju stručnjaci iz uglavnom zapadnih zemalja, koji žele da pomognu u sprječavanju ruskih sajber napada.

Također, postoje i 'domaći saradnici' - veliki broj ruskih hakera, nekadašnjih pripadnika grupa 'SEDNIT' i 'Tzar Team' sada 'radi' protiv ruske invazije, dostavljajući Ukrajini vrijedne podatke 'preko granice'.

U februaru 2022. godine ukrajinski hakeri su napali i web sajt Moskovske berze, a hakeri su se pohvalili da 'im je za to trebalo manje od pet minuta, jer mnogi računari unutar Berze nisu imali čak ni lozinke'.

SDP BiH i HDZ rekonstruišu vlade na svim nivoima

SDP BiH i HDZ rekonstruišu vlade na svim nivoima

Nedjelju dana kasnije, isto se desilo sa IT sistemima 'Sberbanke', najveće banke u Rusiji. U periodu od maja do jula prošle godine, 'IT Army of Ukraine' je oborila više od 500 ruskih web sajtova, baza podataka i internet resursa velikih kompanija i državnih službi.

U septembru se desio i veliki sajber napad na kompaniju 'Yandex', koja upravlja Taxi mrežom, što je izazvalo ogroman zastoj u moskovskom saobraćaju koji je trajao više od dva dana.

Krajem prošle godine, Kremlj je potvrdio da su i web sajt i računarska mreža državne svemirske agencije 'Roscosmos' bili žrtve napada ukrajinskih hakera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije