Gordan Duhaček: Hrvatska je jučer slavila genocidnu Republiku Srpsku

Radiosarajevo.ba
Gordan Duhaček: Hrvatska je jučer slavila genocidnu Republiku Srpsku
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Susret Dodika i Čovića

VELIKI dio hrvatske javnosti jučer je ostao zgrožen činjenicom da se na proslavi Dana Republike Srpske u Banjoj Luci pojavio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, inače i primatelj počasnog doktorata Zagrebačkog sveučilišta. Čović je tamo pak predstavljen kao “predsjednik izaslanstva hrvatskog naroda u BiH”. No još veće je negodovanje u Hrvatskoj izazvala kasnije objavljena činjenica da je na toj proslavi u društvu Milorada Dodika bio i veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Piše: Gordan Duhaček, Index.hr

Većina diplomatskog zbora u BiH bojkotirala je tu neustavnu proslavu entiteta za koji mnogi smatraju da je stvoren na etničkom čišćenju i genocidu Hrvata i Bošnjaka te su mediji zabilježili da su u Banjoj Luci bili tek ruski veleposlanik u BiH i - hrvatski.

Index je još prošle godine upozoravao na to da je Hrvatska zbog svoje slijepe i bezuvjetne podrške Draganu Čoviću i HDZ-u BiH, u čijoj je predizbornoj kampanji u BiH sudjelovao i premijer Andrej Plenković, de facto ušla u savez s Miloradom Dodikom.

Odmetnuti veleposlanik ili žrtveni jarac?

U međuvremenu je objavljeno kako je Plenković naredio Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) da veleposlanika Del Vechija pozove natrag u Hrvatsku. No taj potez također otvara nekoliko pitanja.

Znači li to da je Del Vechio na svoju ruku otišao na proslavu Dana RS-a, bez znanja MVEP-a? Što to onda govori o Ministarstvu koje vodi ministrica Marija Pejčinović-Burić, ima li ona potrebnu kontrolu nad svojim veleposlanicima ili oni funkcioniraju kao svojevrsni diplomatski odmetnici koji provode politiku na svoju ruku, protivno službenoj politici RH?

Druga je pak opcija da je Del Vechio bio na proslavi Dana RS-a u Banjoj Luci s prethodnim znanjem MVEP-a, što znači da nije postupio na svoju ruku, nego u skladu s uputama i službenom vanjskom politikom RH. Ako je to slučaj, onda opet postoji problem za ministricu Mariju Pejčinović-Burić koja nije vidjela problem u tome da hrvatski veleposlanik bude prisutan na toj skandaloznoj proslavi. Također, to znači da se Del Vechija pozicionira kao žrtvenog jarca kako bi se zaštitilo one višepozicionirane od njega koji su odgovorni za ovu diplomatsku blamažu RH.

Hrvatski veleposlanik na proslavi na kojoj je odlikovan čovjek koji je rušio Šibenik

Ministar uprave Lovro Kuščević je pak izjavio da je Del Vechio otišao na poklon Miloradu Dodiku na svoju ruku, što sugerira da ministrica Pejčinović-Burić nema pod kontrolom svoje ministarstvo i diplomatski kadar.

Cijela situacije je time mučnija jer je jučer na Danu RS-a vlast tog entiteta posmrtno odlikovala srpskog zločinca Slavka Lisicu koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. Hrvatski veleposlanik Del Vechio je svojim dolaskom na Dan RS-a dao legitimitet i tom odlikovanju čovjeka koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina nad hrvatskim građanima.

Komšić: Sudjeluje li Hrvatska u slavljenju zločina nad vlastitim građanima?

U izjavi za Index član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji nije došao na slavlje Dana RS-a, zapitao se “znači li to da Hrvatska sudjeluje u slavljenju zločina nad vlastitim građanima?”.

Doista je začuđujući kaos u hrvatskoj vanjskoj politici i diplomaciji koji je razotkrio odlazak Ivana Del Vechija na proslavu Dana RS-a.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije