Pilsel: Čović i HDZ s kokardama. Dražesno, kao u vrijeme „junačke“ NDH!

Radiosarajevo.ba
Pilsel: Čović i HDZ s kokardama. Dražesno, kao u vrijeme „junačke“ NDH!
Foto: Goran Mehkek / Cropix / Drago Pilsel

Prisustvo Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, njegovih bliskih saradnika, te Ivana del Vechia, ambasadora Republike Hrvatske u našoj zemlji, na jučerašnjem obilježavanju neustavnog dana RS izazvao je žestoke reakcije, ne samo u BiH, već i u Hrvatskoj.

Piše: Faruk Vele

Tim prije jer je u Banjoj Luci jučer ordenom Karađorđeve zvijezde RS posthumno odlikovan i generalmajor Slavko Lisica, kojeg je Županijski sud u Šibeniku još 1998. proglasio krivim za ratne zločine i osudio na 15 godina zatvora.

On je, podsjetimo, kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991. godine naredio napade na Šibenik.

Ministar odbrane RH i ratni komandat Damir Krstičević nazvao je danas ovaj potez Čovića i del Vechia sramotom. U dijelu javnosti zatraženo povlačenje del Vechia, te osuda Čovićeve politike.

Urednik portala Autograf.hr Drago Pilsel u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je Čovićev potez.

''Dragan Čović i HDZ na skupu sa šajkačama i kokardama. Dražesno. Neviđeno patriotski. Tako iskreno hrvatski! Kao u 'junačka' vremena NDH'', kazao je Pilsel za naš portal.

On je, također, naveo da su Čović i veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio u Banjoj Luci veličali „posthumno odlikovanog ratnog zločinca Slavka Lisicu koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zbog zapovjedanja topničkih napada na Šibenik“.

„Bravo za HDZ i za hrvatsku diplomaciju“, naveo je Pilsel na društvenim mrežama.

Čović, njegovi saradnici i ambasador RH, ne samo da su pogazili sjećanje na žrtve u Šibeniku, već i desetine hiljada njih na prostorima današnje RS.

Podsjetimo, prema podacima Katoličke crkve, od prijeratnih oko 220.000 Hrvata katolika koji su živjeli na području Republike Srpske, danas ih ima tek oko 12.000, ali i njihov broj se iz godine u godinu dodatno smanjuje. Katolička crkva tvrdi da je na području grada Banje Luke broj krštenja manji šest do sedam puta od broja sprovoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije