Predsjednica Hrvatske za Radiosarajevo.ba: Nisam znala da će Del Vechio otići u BL

Lana Ramljak
Predsjednica Hrvatske za Radiosarajevo.ba: Nisam znala da će Del Vechio otići u BL
Foto: EPA-EFE / Kolinda Grabar-Kitarović

Jučer se u Bosni i Hercegovini dogodio veliki skandal kada su Dragan Čović, šef HDZ-a u Bosni i Hercegovini u društvu stranačkih kolega, Vjekoslava Bevande i Josipa Perkovića, te ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija otišli u Banju Luku na slavlje povodom 9. januara i obilježavanja neustavnog dana RS-a.

Ista "ekipa" koja ih je pozvala, vladajuća stranka u tamošnjem entitetu (SNSD), istog je dana odlikovala Slavka Lisicu, ratnog zločinca i generalmajora "za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama vojske RS u oružanoj borbi s neprijateljem i oslobođenje RS".

Za one koji ne znaju, Lisicu je Sud u Šibeniku 1998. osudio na 15 godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991. naredio napade na Šibenik.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je ovim povodom Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović iz kojeg smo dobili sljedeći odgovor:

"Predsjednica Republike Hrvatske nije bila upoznata s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banja Luku na prijem, stoga Vas molimo da se za sve detalje obratite Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Ujedno želimo naglasiti da Predsjednica Republike oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije