Fond Memorijala o 9. januaru: Početak najsvirepijeg anticivilizacijskog postupanja

0
Fond Memorijala o 9. januaru: Početak najsvirepijeg anticivilizacijskog postupanja
Foto: Fond Memorijala KS / Irfan Gazdić

Povodom obilježavanja neustavnog dana RS, 9. januara, oglasili su se iz Fonda Memorijala Kantona Sarajevo.

Objavu prenosimo u cjelosti:

"Na današni dan, 9. januara 1992. godine započeta je sistemska ekspanzija veliko-srpskih aspiracija na teritorij Republike Bosne i Hercegovine. U samoj premisi 9. janura stoje anticivilizacijske odrednice koje predstavljaju povredu svih međunarodnih pravnih principa.

Naime, navidi se kako je to dan kada je donesena “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine", koja je obuhvatala “srpske autonomne oblasti” (?), odnosno područja s većinskim srpskim stanovništvom na području tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Na stranu što je kao pogonsko gorivo za jedan takav projekat korišten ostrašćeni nacionalizam sponzorisan iz Begrada, po međunarodnom pravu, takav akt već u korjenu predstavlja antidržavno djelovanje, i navjeću povredu Ustavnog poretka.

Kasnije će se ispostaviti da je upravo taj dan početak najsvirepijeg anticivilizacijskog postupanja i povredama Ženevskih, i svih ostalih konvecija i principa ratovanja, kulminirajući naravno sa genocidom i Srebrenci.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 9. januar dva puta proglasio neustavnim. Prvi put, 26. novembra 2015., sud je utvrdio da je 9. januar neustavan kao Dan Republike Srpske ocijenivši neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske te je zatražio od Narodne skupštine Republike Srpske da izmijeni sporne odredbe.

Komisija za provođenje referenduma 25. septembra naredne godine provela je referendum o 9. januaru uprkos zabrani Ustavnog suda, koji je kasnije poništio njegove rezultate. Nakon što su delegati Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske podnijeli zahtjev o ocjeni ustavnosti, Ustavni sud Bosne i Hercegovine po drugi put je 9. januar proglasio neustavnim, ovoga puta poništivši dio člana Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi „na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike".

9. januar - undefined

Foto: Fond Memorijala KS: 9. januar

Onoga trenutka kada nasljednici tekovina 9. januara u Bosni i Hercegovini shvate da su, u stvari sve vrijeme bili samo alat u rukama veliko-srpskih ideologa, da će za njih oni uvijek biti Bosanci, da je zemlja u kojoj obitavaju zapravo i njihova domovina, te da nikada nije postojao politički, niti bilo kakav drugi pokret u Bosni i Hercegovini koji bi se mogao interpretirati kao prijetnja Srbima kao narodu, prostor savremenih civilizacijskih tokova će, upravo njima biti ponovo otvoren.

Do tada, mnogo je lakše (i jeftinije) hraniti se neistinama, obrazlažući da je sve ono što je usmjereno protiv Republike Srpske, u stvari usmjereno protiv Srba", istaknuto je u objavi koju je uputio Irfan Gazdić, stručni saradnik za odnose s javnošću JU Fond Memorijala KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije