Dragan Bursać: Bože nepravde u izbezumljenom RS-u!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Bože nepravde u izbezumljenom RS-u!
Foto: Arhiv / Nenad Stevandić

"Svesrpski sabor potvrđuje da je himna Bože pravde svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb. Ako se danas usvoji ova velikosrpska odluka, rukovodstvo u Banjaluci će biti iznad zakona i Ustava Bosne i Hercegovine, a ovom odlukom se dio teritorije BiH faktički stavlja pod ingerenciju susjedne države Srbije."

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba 

Na dnevnom redu sjednice Skupštine RS-a danas će se naći Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne na prijedlog Nenada Stevandića

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Bosanski pravoslavci nemaju nikakve veze sa Nemanjićima

"Želim da kažem da smo pronašli način kako da himnu Bože pravde i grb Nemanjića vratimo u upotrebu. To činimo tako da nećemo nikoga vrijeđati. Na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama koji je odobrila i Parlamentarna skupština BiH regulisat ćemo da se mogu koristiti himne i grbovi drugih naroda sa kojima postoje postignuti sporazumi o specijalnim i paralelnim vezama. Na ovaj način ćemo vratiti u institucije grb Nemanjića, a nećemo poništiti amblem", najavio je Stevandić. 

Hoću vam reći da se na ovaj način, manimo se Stevandića, himna druge države smješta u zvanične institucije entiteta, koji je u sastavu Bosne i Hercegovine i to je sva suština. O tome koliko bosanski pravoslavci nemaju nikakve veze ni sa Nemanjićima, ni sa Srbijom, ni sa njenom himnom, drugom prilikom. Ovdje se radi se o tome da se na najgrublji mogući način krši ustav Bosne i Hercegovine, ali ako znamo da je isti već duže od godinu dana nekažnjeno suspendovan na 49 posto države teritorije iste te BiH, onda stvari postaju kristalno jasne. 

Prisajedinjenje: Direktiva svesrpskog sabora 

Nakon svesrpskog sabora, na kome su, između ostalog, dogovorene smjernice secesije RS-a kao i destabilizacije i BiH i Crne Gore, pristupilo se realizaciji ova dva projekta. Crna Gora je tako usvojila bespotrebnu inat-rezoluciju o Jasenovcu, koja ju je udaljila deset koraka od EU, a entitet RS se posvetio "prisajedinjenju" sa Srbijom, makar na formalnom planu. A grb, himna i zastava su najočigledniji postulati državotvornosti. U ovom slučaju, radi se o srbijanskoj državotvornosti. Na tlu Bosne i Hercegovine. Bit će zanimljivo kako će reagirati Ustavni sud i kancelarija visokog predstavnika na ovo kršenje ustava. Samo da im ljetni praznici ne pomute radnu etiku. Šalim se. Gotovo sam siguran da neće biti reakcija, a čemu se nada i Stevandić i ostak Dodikove secesionističke ekipe.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Sami sebe love u prekršaju

Nego, znate li da i Stevandić i ekipa oko njega mogu u zatvor zbog ovog čina. I to po zakonu RS-a? 

Naime izmjenama Krivičnog zakonika RS-a još iz jula 2021. predviđene su zatvorske  kazne za sve one koji ne poštuju himnu, zastavu i grb RS-a. 

Dobro pročitajte ovo:

1 – Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

2 – Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Ako znamo da je himna RS-a "Moja Republika", a ne "Bože pravde" i ako znamo kako izgleda grb i zastava RS-a a one su različite od srbijanskih državnih simbola, ona je jasno da su upravo donosioci zakona prekršili svoj zakon i da im po njihovom zakonu sljeduje kazna. 

Znači, cjelokupno rukovodstvo Republike Srpske bi trebalo završiti iza rešetaka, jer upravo oni, bez razlike da li su u vlasti ili opoziciji, ne samo omalovažavaju RS, njen grb, zastavu i himnu, nego se svojim nakaradnim politikama sprdaju i sa entitetom, i sa narodom, i sa zakonom.

Ali budimo realni, zaboli donji dio leđa i Stevandića, i Dodika i ekipu za kršenjem zakona RS-a. Oni i prave te zakone da bi ih prekršili. Ima nešto drugo, mnogo važnije. 

Dragan Bursać
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Bursać

Šta je famozna tačka 30?

A to je famozna tačka 30 svesrpskog sabora, u kojoj se navodi kako "Svesrpski sabor potvrđuje da je himna Bože pravde svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb". 

A, što će kazati da je srpsko rukovodstvo u Banjaluci iznad zakona RS-a i Ustava Bosne i Hercegovine i da im je primarnija odluka svesrpskog sabora kojom se faktički dio teritorije BiH stavlja pod ingerenciju susjedne države Srbije. 

Stoga je Vlada RS u parlamentarnu proceduru brže-bolje uputila zakon o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS.

"Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske, mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko historijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe", stoji u predloženom zakonskom tekstu. 

Znači da će RS i dalje zakonski goniti sve one koji veličaju grbove, himne i zastave drugih država, osim ako to nije država Srbija, a RS će po ovom zakonu postati njena ekstenzija. 

Ako to nije dovoljno Tužilaštvu i Ustavnom sudu da pokrenu proces protiv Skupštine RS-a i ako to nije dovoljno kancelariji OHR-a da reaguje, ne znam šta jeste?! 

I razmislite malo, neće se "Bože pravde" oriti samo u Banjaluci na Skupštini RS-a, biće to pravilo na svakoj nižoj entitetskoj, regionalnoj i općinskoj instituciji. 

I tako u konačnici dobijamo isto ono što je imao i zločinac Radovan Karadžić, a to je ratna tvorevina "srpskog naroda" sa svim vidljivim obilježjima.  

A svi znate do čega je to dovelo!

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije