Dragan Banjac: Nečastivi širi paniku

5
Piše: Dragan Banjac, za Radiosarajevo.ba
Dragan Banjac: Nečastivi širi paniku
Foto: Photojoiner / Dragan Banjac: Nečastivi širi paniku

Jedan ovdašnji vrhunski karikaturista Predrag Koraksić u jednom ranijem intervjuu mi je rekao da će za njega uvijek biti posla. Koraksić je, nema sumnje, mislio da će ovdašnji gospodari narodne sudbine, uobičajeno zvani vlast nastaviti da prave loše poteze za narod i državu, a dobre za sebe koje će on uspješno karikirati.

U zemlji u kojoj se ne znaju granice, a u kojoj decenijama, možda i stoljećima, poslovično jedan vođa misli za čitav puk nikad nije dosadno, iako su nasljednici posljednjeg većeg srbijanskog harambaše Slobodana Miloševića preuzimajući prijestol obećali da će građanima biti dosadno jer će urediti zemlju u kojoj će imati takav osjećaj. Ništa od toga, foliranti su izigrali narod.

Specijalni rat

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Najnovija predstava za narod su vijesti o dojavama o podmetnutim bombama. Da bi se stvar podigla na najviši nivo ozbiljnosti radi se o osnovnim i srednjim školama u glavnom gradu. Oni što su to smozgali malo su pretjerali i jučer su na email adrese 173 osnovne i srednje škole u Beogradu, od 289 koliko ima matičnih objekata obrazovnih ustanova u prijestolnici. Nisu valjda bili toliko vrijedni.

Ali, ovi što ih zovu vlast to će sve svrstati u djelo terorizma i to, što se tiče nadležnosti, adresirati na Tužilaštvo za organizovani kriminal. Ovi, naravno, neće ni prstom da mrdnu jer je stvar – izmišljena!

Narod već danas čeka novu zanimaciju i ona je stigla od Nečastivog, ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, predsjednikovog megafona.

Nečastivi je naciji predočio da se s ovom rabotom protiv Srbije vodi "specijalni rat" i da je cilj svih napada "da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu".
Nečastivi to potkrepljuje riječima: "Protiv Srbije se vodi specijalni rat. Sa različitih adresa iz više evropskih država stižu prijetnje na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava. Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje".

Srbija više nikog neće napasti

Vulina ne treba uzimati za ozbiljno. Čovjek je svojevremeno zbog slabog vida bio nesposoban za služenje "kadrovskog vojnog roka", ali je nekoliko decenija kasnije kao ministar te iste Vojske koja se s raspadom Jugoslavije ustrijemila na nesrbe, ekspresno u nekoj valjevskoj kasarni odslužio JNA za samo dvije hefte.

Njegova argumentacija da je u pitanju reakcija zbog toga što Srbija vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu "ne pije vodu" jer sve odluke u Srbiji godinama već donosi ruski ambasador.

Za one u susjedstvu, prije svega u BiH, koji strahuju od "tvorca" (zapravo promotera) "srpskog sveta" poruka je - da ne brinu.

Srbija nikad više nikoga neće napasti. Ne zato što ne bi htjela, nego što – nije kadra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije