Bursać: 'Ulica Vilka Vinterhaltera u Banjoj Luci je izbrisana, dok je četnički vojvoda dobio svoju'

Radiosarajevo.ba
Bursać: 'Ulica Vilka Vinterhaltera u Banjoj Luci je izbrisana, dok je četnički vojvoda dobio svoju'
Foto: Twitter / Uroš Drenović i Vilko Vinterhalter

Ugledni bh. književnik i kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać na društvenim mrežama je podijelio priču o Vilku Vinterhalteru i Urošu Drenoviću.

Objavu prenosimo u cijelosti:

"Priča za film.

Koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Grad Sarajevo je obezbijedio 200 ulaznica za građane

Koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Grad Sarajevo je obezbijedio 200 ulaznica za građane

Sigurno ste vidjeli ovu prvu fotografiju. Na njoj je četnički vojvoda Uroš Drenović, koji pije pivo sa kolegama ustašama i Vermahtovcima u hotelu "Bosna" u Banjoj Luci.

Nego, znate li ko je čovjek koji je raskrinkao kolaboracioniste i njihovu međusobnu saradnju u najvećem krajiškom gradu? Ko je čovjek, na kraju krajeva, koji je zaslužan za ovu fotografiju? Radi se o Vilku Vinterhalteru, partizanskom ilegalcu, koji se domogao filma sa ovom fotografijom u okupiranoj Banjaluci i poslao ga na slobodnu partizansku teritoriju.

Dragan Bursać: 8372 je šifra za bol i ime i prezime genocida!

Dragan Bursać: 8372 je šifra za bol i ime i prezime genocida!

Vilko je bio član SKOJ-a, a od 1928. i član KPJ. U NOR-u je učestvovao od 1941. Organizovao je partizanske štamparije i listove na području Bosanske krajine. Bio je glavni urednik Glasa, organa NOF-a za Krajinu i Oslobođenja za Bosnu i Hercegovinu.

Poslije oslobođenja zemlje bio je, između ostalog direktor Oslobođenja u Sarajevu, pomoćnik glavnog urednika Borbe, član Izvršnog vijeća NR BiH i CK SK BiH i savezni sekretar za informisanje.
Da nije bilo Vilka Vinterhaltera, nikada ne bi saznali istinu.

I da, ulica Vilka Vinterhaltera je 1993 . godine izbrisana u Banjoj Luci, a četnički vojvoda Uroš Drenović, ovaj sa fotografije, je dobio svoju ulicu u istoj toj Banjoj Luci.

Samo ovaj potez dovoljno govori o moralnoj, povijesnoj i ljudskoj pervertiji vlasti u rs-u."

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije