Bursać: Ministar Nešić sramno i neljudski uz tri prsta podražava negatorke genocida!

Radiosarajevo.ba
Bursać: Ministar Nešić sramno i neljudski uz tri prsta podražava negatorke genocida!
Foto: Printscreen / Dragan Bursać o Nenadu Nešiću

Šta bi Nenad Nešić kao čovjek i roditelj kazao kada bi npr. u Hrvatskoj studentice negirale jasenovački genocid, kad bi slavile Budaka i Artukovića, kad bi pisale za ubijene nevine Srbe "neka smo ih pobili", a onda ministar sigurnosti Hrvatske uz pozdrav "za dom spremni"  kaže, one su samo iznijele svoje mišljenje???

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Za današnju dozu četničanja, sprdanja sa žrtvama genocida i sramne relativizacije, pobrinuo se državni ministar sigurnosti Nenad Nešić. Upitan da prokomentariše formiranje predmeta u Tužilaštvu BiH protiv studentica koje su veličale zločinca Mladića i negirale genocid, Nešić je rekao braneći ih da je to "nečuveno", a onda izgovorio sljedeće rečenice:

Pogledajte u snimku šta se dešava ispred stambeno-poslovnog kompleksa Bulevar u Sarajevu

Pogledajte u snimku šta se dešava ispred stambeno-poslovnog kompleksa Bulevar u Sarajevu

"Zaista je nečuveno da mi danas imamo otvoren predmet protiv djevojaka koje su iznosile svoje mišljenje i koje su dizale tri prsta. Evo Nešić će sad ovdje dignuti tri prsta. Evo, otvorite predmet", kazao je Nešić sve sramno podižući tri prsta.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Može Nešić sa studenticama da napravi i četničku žurku i niko mu ne može ništa

Naravno da je izraz "otvorite predmet" potpuna nebuloza u BiH i da znači u prevodu "ne možete mi ništa". Kao što je Tužilaštvo "otvorilo predmet" protiv Dodika, protiv ostalih negatora genocida, protiv, u krajnjoj liniji, dvije sada već bivše studentice u Sarajevu. "Otvaranje predmeta" u BiH je ono čerčilovsko, ako hoćeš da se nešto zataška i ne riješi- osnuj komisiju. Jer nam se sudstvo i tužilaštvo ne petlja u svoj posao, jer su to sitni, jadni, bijedni, potkupljivi pijuni stranačkih moćnika, jer čekaju da međunarodna zajednica nešto uradi, a tek ona neće ništa…

Sve u svemu, može Nešić zajedno sa studenticama da napravi četničku žurku na pressu, da relativizuje genocid, da poziva na nova ubistva i nove genocide desiće se jedno veliko NIŠTA! Mislim da je to svima jasno. Kome do sad nije jasno, ili nije najoštrija olovka u pernici ili je zlobnik i smutljivac, postavljen na poziciju moći da anestezira sluđeni narod. 

Nešić se iznervirao nakon pitanja o studenticama koje su veličale Ratka Mladića pa podigao tri prsta

Nešić se iznervirao nakon pitanja o studenticama koje su veličale Ratka Mladića pa podigao tri prsta

Ali dobro, nije da to sve zajedno nismo znali. 

Zamislite da neko u Hrvatskoj negira jasenovački genocid, a ministar ga brani podigavši ruku za pozdrav "Za dom spremni"???

Nego, onako hipotetički, šta bi Nenad Nešić kao čovjek i roditelj kazao kada bi u Hrvatskoj dvije studentice negirale jasenovački genocid, kad bi slavila Budaka i Artukovića, kad bi pisale za ubijene nevine Srbe "neka smo ih pobili", a onda ministar bezbijednosti Hrvatske da podigne ruku u pozdrav "za dom spremni" i kaže, one su samo iznijele svoje mišljenje, eto otvorite predmet protiv mene?

Da li bi se zgrozio? Ili bi rekao, to nije i ne može biti isto, iako su i Mladić i Karadžić, kao i Budak i Artuković krivi za smrt hiljada ljudi? Ili mu nije ista smrt Bošnjaka-Srebreničana u genocidu i Srba u jasenovačkim fabrikama smrti? Ili se to nekako u Nešićevoj glavi ljudi dijele na viša i niža bića, pa onda kad se sprdate sa ubistvom nevinih Bošnjaka imate "samo svoje mišljenje", a kad neko relativizira genocid nad Srbima u Jasenovcu, onda je to neoprostiva stvar, kako danas sa pravom reče Milorad Dodik, dok je pričao o djeci-jasenovačkim žrtvama?!

Ako je žrtva žrtva i ako je ubistvo djeteta, kao ubistvo cijelog svijeta, zašto je negiranje ubistva nečije djece "pravo na mišljenje", a ubijanje neke druge djece "neoprostivo". Ovo je sramno da sramnije ne može biti!!!

Ali Nešić nije seoski kafanski mudrac, nego ministar sigurnosti cijele zemlje!

"Ja nisam čuo da je ta djevojka rekla: 'neka smo vas pobili', nemušto laže s govornice prvi čovjek sigurnosti države, znajući da postoje pisani trag o baš tom izrazu, kojim se slavi zločin zaziva novi genocid. 

Ali suština, suština problema je da je Nenad Nešić ministar bezbijednosti cijele države Bosne i Hercegovine. Pazite, nije on na nekadašnjoj poziciji Dodikovog Lukača, koji je bio prvi čovjek MUP-a RS-a. Nije on niti na poziciji seoskog kabadahije ispred kafane (mada liči), koji sebi u njedra sa stola najjačeg u selu nešto mrsi, prijeti i junači se. On je, zaboga, ponavljam, prvi čovjek zadužen za sigurnost cijele zemlje. 

I on je u postizbornoj kombinatorici namirivanja državnih ministarskih fotelja postavljen na mjesto prvog čovjeka sigurnosti, kao "koalicioni partner " i kao "žaba koja se mora progutati". 

Pa je na njegovim koalicionim partnerima da preispitaju svoju podršku Nešiću i da ga oni umjesto novinara pitaju šta misli o negatorkama genocida!

A što se tiče metaforičkih žaba, "žapca" Nešića su vala mogli i preskočiti!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije