Građani Sarajeva: Kako je odvajanje otpada postalo naša rutina

0
Radiosarajevo.ba
Građani Sarajeva: Kako je odvajanje otpada postalo naša rutina
Foto: People in Need BiH / Zeleni otoci na više od 275 lokacija u Kantonu Sarajevo

Postavljanje zelenih otoka na više od 275 lokacija u Kantonu Sarajevo novost je ovog ljeta koja je nailazi na sveopšte odobravanje građana. Kompleti (plavi, žuti, zeleni) kontejnera, razmješteni na lokacijama širom grada unaprijedit će sistem odvojenog prikupljanja otpada što će donijeti dalekosežne prednosti za život u gradu, okoliš i održivu ekonomiju.

Zahvaljujući zelenim otocima koji se mogu naći u mnogim naseljima grada, kao i kantama (plava, žuta, crna) u padinskim dijelovima grada, stanovnici sada mogu jednostavnije odvajati kućni otpad i odlagati ga u odgovarajuće kontjentere.

U plave kontejnere i kante odlaže se kartonska ambalaža, časopisi, kancelarijski papir i ostali nezaprljani papirni otpad; žuti kontejneri i kante namijenjeni su za odlaganje plastičnih boca i ambalaže, limenki, najlona, pakovanja za detedžente i sličnog plastičnog otpada, dok se u velika zelena "zvona" mogu odlagati staklene boce, tegle i drugi stakleni ambalažni otpad.

Sav reciklažni otpad prikupljen na ovakav način odvozi se u sortirnicu Smiljevići, gdje se ručno razdvaja, grupiše i priprema za reciklažu. Na ovaj način će se generalno smanjiti količina komunalnog otpada, produžiti životni vijek sanitarne deponije Smiljevići. Otkrijte istinu o recikliranju klikom na video, koji se nalazi na LINKU.

Zahvaljujući podršci Vlade Republike Češke u Sarajevo je za odvojeno prikupljanje reciklažnog otpada dopremljeno 770 kontejnera, 4.800 kanti i 1.848 kompostera za organski otpad.
Brojni građani i građanke izražavaju zadovoljstvo uspostavljanjem efikasnijeg sistema upravaljanja otpadom. Među njima je i Valida Vilić, građanka Sarajeva, koja u svom domaćinstvu svakodnevno provodi praksu odvojenog prikupljanja otpada.

Valida Vilić
Foto: People in Need BiH: Valida Vilić

"Sve je krenulo spontano kada sam shvatila da imam preko stotinjak odvojenih staklenih tegli. Jednostavno ne mogu staklo da bacim u kontejner s ostalim otpadom kad znam da se može stopostotno reciklirati. Tada sam putem Facebooka kontaktirala KJKP Rad koji su mi se u roku od nekoliko sati javili. Tako je krenulo. Kada sam uspostavila sistem prikupljanja plastike, papira i stakla u svom domaćinstvu, shvatila sam kako je zapravo mali procenat organskog otpada. Ako mi smanjimo količinu komunalnog otpada i u startu odvojimo ono što se može ponovno koristiti, automatski smanjimo i količinu otpada koja završi na deponiji. Toliko sam se navikla i toliko mi je to ušlo u rutinu da zaista ne bih mogla više ne razdvajati otpad", govori Valida Vilić.

Brojna domaćinstva već su usvojila praksu poznatu pod karakteristična tri slova "R": Reduce – Reuse – Recycle (smanjenje otpada, ponovna upotreba i reciklaža). Daniela Gogić je građanka koja ovu praksu provodi već godinama.

"Moj je princip da već prilikom kupovine pokušavam smanjiti kolilčinu ambalaže. Sve što možemo da ponovo iskoristimo treba da tako tretiramo. Jako mi je drago kada mogu da sačuvam svaku teglu, sve boce. Nekada smo zaista tako i živjeli, a onda odjednom smo postali ljudi koji ne razmišljaju o tome šta će biti poslije nas. Nije teško reciklirati! Onog trenutka kada je ispraznite, bocu jednostavno ne bacite u kantu zajedno sa ostalim smećem, nego je odložite na odvojeno mjesto gdje prikupljate plastiku. Isto je i sa staklom. Kada se spremnici napune, ispraznite ih u određene kontejnere ili odnesete u reciklažno dvorište. Osjećate se dobro i korisno kada to uradite", izjavila je Daniela Gogić.

Daniela Gogić
Foto: People in Need BiH: Daniela Gogić

Da svijet ostaje na mladima primjer su sestre Alma i Ela, učenice iz Sarajeva koje kažu da je za njih razdvajanje otpada prva faza reciklaže.

"Otpad nije smeće jer ga možemo reciklirati i opet upotrebljavati. U našoj kuhinji ispod sudopera imamo tri kese, naša baka ih je sašila. U njih odvajamo staklo, plastiku i papir, a kada se napune istresemo ih u raznobojne kontejnere. Ljepše je živjeti kada znamo da smo pomogli prirodi", kažu Alma i Ela.

Alma i Ela
Foto: People in Need BiH: Alma i Ela

Projekat "Efikasan sistem upravljanja otpadom u KS" implementira međunarodna organizacija "People in Need" u partnerstvu sa KJKP RAD d.o.o. Sarajevo i Dekonta. a uz finansijsku podršku Vlade Republike Češke vrijednu 2,6 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije