Vrijeme je za recikliranje: Evo koliko otpada prosječno proizvede svaka osoba u BiH

0
Fena
Vrijeme je za recikliranje: Evo koliko otpada prosječno proizvede svaka osoba u BiH
Arhiv / Razvrstavanje otpada u kompaniji Dekonta

Bosna i Hercegovina je u 2021. godini proizvela 1,2 miliona tona komunalnog otpada, što je za 1,8 posto više u odnosu na 2020. godinu. Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine u prošloj godini je proizveo u prosjeku 356 kg komunalnog otpada.

U 2021. javnim odvozom je prikupljeno 940.405 tona komunalnog otpada, što je 1,9 posto više u poređenju sa 2020. godinu.

Podaci koji ukazuju na porijeklo stvaranja prikupljenog komunalnog otpada pokazuju da je najveći porast bio registrovan u sakupljanju otpada iz domaćinstava, čak 80,9 posto ukupno prikupljenog otpada, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Bravo za sarajevske mališane: Reciklažom donirali novac za socijalno ugrožene i oboljele osobe u BiH

Bravo za sarajevske mališane: Reciklažom donirali novac za socijalno ugrožene i oboljele osobe u BiH

U sklopu tretmana komunalnog otpada 973.000 tona otpada je prispjelo na kontrolirana odlagališta otpada, od toga je trajno odloženo 99,3 posto otpada, kao opcija zbrinjavanja. Stopa odlaganja komunalnog otpada manja je za 11,1 posto u 2021. godini, što je primjetan pad u odnosu na 2020.

Podsjećamo, plastičnu, aluminijsku ili staklenu ambalažu možete reciklirati na prvim reciklomatima u Sarajevu, koji su postavljeni na tri lokacije: ispred Grand Centra na Ilidži, Ispred SCC- a, i u krugu KJKP RAD. Zauzvrat ćete dobiti kupon koji možete donirati Pomozi.ba, kupiti tramvajsku kartu, platiti parking i druge opcije.

Sav reciklažni otpad, uključujući PET i tvrdu plastiku, papir i karton, staklo, elektronski sitni i krupni otpad, te drveni i tekstilni otpad građani Kantona Sarajevo mogu besplatno odložiti u jednom od dva reciklažna dvorišta - u Paromlinskoj ulici i na Smiljevićima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije