U Skenderiji otvorena izložba "Uhvaćeni" umjetnice Šejle Kamerić

3
Radiosarajevo.ba
U Skenderiji otvorena izložba "Uhvaćeni" umjetnice Šejle Kamerić
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Izložba Uhvaćeni umjetnice Šejle Kamerić u Skenderiji

Serije radova umjetnice Šejle Kamerić pod nazivom Uhvaćeni (Hooked) postavljena je u Sarajevu.

Nakon što su njeni radovi ranije od 2010. godine bili predstavljeni publici u Berlinu, Beču, Geteborgu, Istanbulu i mnogim drugim svjetskim centrima umjetnosti, ove godine izložba će biti ponovo prezentirana u glavnom gradu BiH.

Podsjećamo, nakon postavke na Stadionu Grbavica, Domu USAOJ-a u Bihaću, hali Željezare u Zenici, umjetnička intervencija "Uhvaćeni" će od srijede biti otvorena za javnost u dvorani "Mirza Delibašić" od 15:30 do 20:30 sati.

Izložba Uhvaćeni umjetnice Šejle Kamerić u Skenderiji - undefined

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Izložba Uhvaćeni umjetnice Šejle Kamerić u Skenderiji

Postavka Uhvaćeni sastoji se od 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija koje umjetnica Šejla Kamerić predstavlja kao svojevrsnu pop-up intervenciju u zanemarenim ili od ljudi ispražnjenim lokacijama.

Na taj način, ona uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih javni prostori postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

Za izložbu Uhvaćeni navodi se da je tihi komentar s uključenom povijesnom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja.

Također, rad umjetnice Kamerić obraća se i konzervativnom svijetu muškaraca ukazujući na položaj žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izrade miljea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije