U Skenderiji izložba radova "Uhvaćeni" - umjetnice Šejle Kamerić

11
Radiosarajevo.ba
U Skenderiji izložba radova "Uhvaćeni" - umjetnice Šejle Kamerić
Foto: Hamza Kulenović / Uhvaćeni, Šejla Kamerić

Uhvaćeni (Hooked) je serije radova umjetnice Šejle Kamerić koji su od 2010. do danas predstavljeni u Berlinu, Beču, Geteborgu, Istanbulu i mnogim drugim svjetskim centrima umjetnosti, a ove godine prvi put u cijelosti i u Bosni i Hercegovini.

Nakon postavke na Stadionu Grbavica, Domu USAOJ-a u Bihaću, hali Željezare u Zenici, intervencija Uhvaćeni će biti otvorena za javnost u dvorani 'Mirza Delibašić' u Sarajevu, od 15:30 do 20:30, u srijedu 11.08.2021.

Postavka Uhvaćeni broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija koje umjetnica Šejla Kamerić predstavlja kao svojevrsnu pop-up intervenciju u zanemarenim ili od ljudi ispražnjenim lokacijama. Na taj način ona uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih javni prostori postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

Uhvaćeni, Šejla Kamerić - undefined

Foto: Hamza Kulenović: Uhvaćeni, Šejla Kamerić

Izložba Uhvaćeni je tihi komentar s uključenom povijesnom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja.

Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca ukazujući na položaj žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izrade miljea.

Uhvaćeni, Šejla Kamerić - undefined

Foto: Muhamed Mahmutović: Uhvaćeni, Šejla Kamerić

Kustos izložbe je Irfan Hošić, a organizacija je kooperacija Udruženja Realstage Sarajevo, Centar za savremenu kulturu KRAK iz Bihaća, Obala Art Centar - Sarajevo i Udruženja Naša djeca iz Zenice.

Serija radova Uhvaćeni (Hooked) Šejla Kamerić će biti pokazana u septembru ove godine na Ural bijenalu u Ekaterinburgu u Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije