No Borders Orchestra je ponovo na turneji: Sarajlije, zapamtite prvi dan augusta

Radiosarajevo.ba
No Borders Orchestra je ponovo na turneji: Sarajlije, zapamtite prvi dan augusta
Foto: Promo / No Borders Orchestra je ponovo na turneji

No Borders Orchestra je ponovo na turneji! Poslije veoma uspješne turneje tokom ljeta 2018. gudački ansambl No Borders Orchestra obogaćen udaraljkama i elektronikom, ovog ljeta ide na novu međunarodnu turneju po zapadnom Balkanu i Evropi nazvanu B Matinee.

Ovaj projekt, čije ime sugeriše nove početke, objedinjuje savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu. Na programu su porudžbine NBO, nova djela pet najuzbudljivijih mladih kompozitora iz našeg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zymberija iz Prištine, Davora Branimira Vincze-a iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda.

Ove nove, savremene, eksperimentalne kompozicije inspirirane su Berghainom, poznatim Berlinskim klubom.

Turneja B Matinee 2019 takođe obilježava trideset godina od pada Berlinskog zida i slavi rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

Komunicirajući sa savremenim techno zvukom, naši kompozitori kombinuju žanrove, prevazilazeći granice između različitih muzičkih stilova. Rezultat je novi i svježi zvuk koji nema granica i koji slavi nove puteve i mogućnosti.

No Borders Orchestra čine najbolji profesionalni muzičari iz svih zemalja zapadnog Balkana. Misija NBO počiva na dvije osnove - stvaranju izvrsne muzike i sveobuhvatnoj svijsti o društvu. Kao potvrdu vrhunskog umjetničkog kvaliteta, No Borders Orchestra je jedini ansambl sa ovih prostora koji je sklopio ekskluzivni ugovor sa Universal Music. Prvi CD NBO pod nazivom “The Opening” je 2015. izdao Deutsche Grammophon, najprestižniji svetski brand u klasičnoj muzici.

NBO Balkan Season 2019 - B Matinee

28. juli, TIVAT, PMYC Pool
30. juli, PRIZREN, Lumbardhi Stage
1. august, SARAJEVO, Cinemas Sloga
19. septembar, MARIBOR, Maribor Festival
20. septembar, ZAGREB, Lauba
22. septembar, BELGRADE, Drugstore
24. septembar, BERLIN, Berghain, Month of Contemporary Music

Ovaj koncert i turneju podrzali su Ministarstvo vanjskih poslova Njemacke , RYCO i Fond za otvoreno drustvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije